Sabit internete erişim 'kırsal alan hariç' arttı

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu salgını da içeren son 1 yılda sabit internet abone sayısının yüzde 25 arttığını, ‘kırsal alanlar hariç’ hanelerin tamamına yakınında internet erişimi olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

 

ANKARA- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Türkiye’deki fiber internet abone sayısına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

'SABİT İNTERNET ABONESİ 17 MİLYONU, FİBER ABONESİ 4 MİLYONU AŞTI' 

Bakan Karaismailoğlu'nun verdiği yanıta göre, Türkiye’de Mart 2021 itibarıyla sabit internet abone sayısı 17,2 milyonu, fiber internet abone sayısı ise 4,3 milyonu aştı. Karaismailoğlu, “Son yıllarda sektörde sabit internet tarafında en büyük gelişme gösterilen hizmet türü fiber aboneliklerdir. Fiber abone sayısı 2010 yılında 150 bin civarındayken şu anda her dört sabit genişbant abonesinden biri fiber internet hizmeti almaktadır” dedi.

'SABİT İNTERNET ABONE SAYISI YÜZDE 25 ARTTI'

Mart 2020-Mart 2021 tarihlerini kapsayan son bir yılda sabit internet abone sayısında da pandeminin etkisiyle artış yaşandı. Bakan Karaismailoğlu açıklamasında “Son bir yılda sabit internet abone sayısı, özellikle pandeminin de etkisiyle hızlı bir şekilde artmış olup, yıllık artış oranı yüzde 25'e ulaşmıştır. Mevcut altyapılara bakınca kırsal alanların haricinde hanelerin tamamına yakınında sabit internet altyapısı bulunmaktadır” bilgisini verdi. 

'VERİ KULLANIMI YÜZDE 50’DEN FAZLA ARTTI, ŞEBEKE SORUNU YAŞANMADI' 

Önergeye verilen yanıtta, 2020 yılında sabit ve mobil abonelerin veri kullanım miktarının yüzde 50'den fazla artmasına rağmen işletmeci şebekelerinde önemli bir sorun yaşanmadığına da dikkat çekildi. Bakan Karaismailoğlu, “Pandemi nedeni ile uzaktan çalışma, uzaktan toplantı, sosyal ağlar, video görüşme gibi yüksek veri ihtiyacı olan uygulamalar neticesinde 2020 yılında sabit ve mobil abonelerin veri kullanım miktarı yüzde 50'den fazla arttı. İşletmeciler tarafından fiber altyapılara yapılan yatırımlar sonucunda, ülkemizde fiber ağların uzunluğunun 425 bin km'ye ulaşmış olmasının şebekelerde sorun yaşanmamasında önemli katkısı olduğu değerlendirilmektedir” dedi.

'HANELERİN YÜZDE 10’UNDA İNTERNET ERİŞİMİ OLMAMASI KABUL EDİLEMEZ'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın açıklamalarını değerlendiren CHP'li Onursal Adıgüzel, sabit internet ve fiber abone sayılarında Covid-19 salgını döneminde artış yaşansa da bu artışın yetersiz kaldığına dikkat çekti. Türkiye’de internet erişimine ilişkin geçtiğimiz aylarda yaptıkları bir araştırma olduğunu hatırlatan Adıgüzel şunları söyledi:
“Yaptığımız çalışmada, Türkiye’de hanelerin yüzde 50,8’inde yani 11 milyon 800 bin hanede sabit internet bağlantısı (ADSL, kablolu internet, fiber vb.) olmadığını, daha vahimi ise 2,4 milyon hanede internet erişimi olmadığını ortaya koyduk. 21. Yüzyılda internetin tüm dünyada temel bir hak olarak değerlendirildiği bir ortamda Türkiye’de hanelerin yüzde 10’unda internet erişiminin olmaması kabul edilebilir bir durum değil.”

'AVRUPA’NIN EN YAVAŞ AMA EN YÜKSEK VERGİLİ İNTERNETİNİ KULLANIYORUZ' 

Adıgüzel, dünyadaki internet erişiminde Türkiye’nin yerine ilişkin de örnekler vererek şu bilgileri paylaştı: 

“Türkiye’de nüfusa göre sabit geniş bant yaygınlık oranı yüzde 20 iken OECD ortalaması yüzde 31,4 olarak görünüyor. Sabit internet hızında da Türkiye dünya ortalamasında son verilere göre 177 ülke arasında 98. sırada yer alıyor. Avrupa’nın en yavaş internetini kullanıyoruz ama en yüksek vergiyi de biz ödüyoruz. Sabit internet hızında Afrika ülkesi Gana’nın bile gerisindeyiz. 783 bin 562 km² yüzölçümü olan Türkiye’de fiber uzunluğu 425 bin km. Yüzölçümü 100 bin km² olan Güney Kore 574 bin, yüzölçümü 92 bin km² olan Portekiz ise 890 bin km fiber uzunluğa sahip. OECD’nin verilerine göre, sabit geniş bant internette fiber payına baktığımızda Türkiye’nin burada da OECD ortalamasının altında kaldığını görüyoruz. 

'ÖNERGEDE KIRSAL BÖLGELERİN İHMAL EDİLDİĞİ İTİRAF EDİLİYOR'

Ulaştırma Bakanı soru önergesine verdiği yanıtta bir ‘itirafta’ da bulunuyor. Diyor ki; ‘kırsal alanların haricinde’ hanelerin tamamına yakınında sabit internet erişimi bulunmaktadır. Yani bir bakıma kırsal bölgelerde internet altyapısının olmadığını, kırsal bölgelerin tümüyle ihmal edildiğini itiraf ediyor. O zaman bu demek oluyor ki siz bunca yıldır Evrensel Hizmet Fonu’nu amacına uygun olarak kullanmamışsınız. İnternet erişiminin istenen seviyelere erişmemiş olması, ülke genelinde yaygınlaşamaması, İstanbul'un göbeğinde dahi internete erişemeyen hanelerin bulunması AKP'nin 19 yıldır sürdürdüğü yanlış bütçeleme ve politikaların açık bir göstergesidir. Bugün ülkenin birçok noktasında çocuklar uzaktan eğitim sürecine dahil olamıyorsa, bu AKP'nin yürüttüğü politikaların hatalı oluşunun sonucudur.”