Rusya'ya yaptırımlar bilimsel çalışmaları etkiledi: İklim projelerine sağlanan fon kesildi

Rusya'nın Sibirya bölgesinde iklim krizine ilişkin yürütülen çalışmalara aktarılan milyonlarca dolarlık fon, Batı ülkelerinin yaptırım kararları kapsamında askıya alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya merkezli Max Planck Enstitüsü, Sibirya’daki Kolyma Nehri’nde bulunan Kuzeydoğu Bilim İstasyonu’na sağladığı fonu kesti.

Reuters’ın haberine göre, fon, araştırma merkezindeki çalışanların maaşlarını ödemek için ve iklim krizinin Kuzey Kutbu’nda donmuş toprağı nasıl etkilediğini ve ne kadar metan gazının salındığını araştıran cihazların bakımı için kullanılıyordu.

Almanya devleti destekli Max Planck Toplumu Sözcüsü Peter Hergersberg, fonun kesilmesinin 2013’ten bu yana yapılan ölçümleri ve bilim insanlarının bugüne kadar gerçekleştirdiği küresel ısınma araştırmalarını aksatacağını söyledi.

'SAVAŞ RUSYA BİLİMİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ'

Kuzeydoğu Bilim İstasyonu'ndaki Rus bilim insanlarının çalışmaları devam ettirdiğini belirten Hergersberg, söz konusu fonun ne kadarının durdurulduğunu açıklamadı. Ajansa konuşan bilim insanları, Ukrayna savaşının Rusya bilimini olumsuz etkilediğini, Batı’nın araştırmalar için sağladığı on milyonlarca dolarlık fonun askıya alınmasından endişe duyduklarını belirtti. (DIŞ HABERLER)