Rusya'nın rubleyle gaz satışı kararına Ukrayna'dan tepki: AB ülkeleri aşağılayıcı talepleri reddetmeli

Rusya'nın ülkelerle doğalgaz ticaretinde rubleyi devreye sokma kararına Ukrayna'dan tepki geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya'dan gaz tedarik eden AB ülkelerinden ruble kararını reddetmesini istedi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "dost olmayan ülkeler" listesinde yer alan ülkelere doğalgaz satışının Rus rublesi ile yapılması yönündeki kararına Ukrayna'dan tepki geldi; Ermenistan ise Rusya'yla ruble üzerinden yeni bir doğalgaz anlaşması hazırlığında.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba bu sabah yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine Putin'in Rus petrol ve gazına rubleyle ödeme yapılması planına karşı çıkılması için çağrıda bulundu. Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin Putin'in söz konusu talebine uyması halinde "Rusya'nın Ukraynalıları daha fazla hedef alacağı" görüşünü paylaştı.

Ukraynalı bakan Economist dergisinde dün yayınlanan röportajında da “Savaşın başında gördüğümüz şey, AB'nin değişim getirebilecek güçlü bir oyuncu olarak yükselişiydi. AB'de son on günde gördüğüm şey, güçlü ve hızlı hareket etmeye karar veremediği normale geri dönüyor" yorumunda bulunmuştu.

INTERFAX: ERMENİSTAN RUBLEYLE ÖDEME YAPMAYI TARTIŞIYOR

Rus haber ajansı Interfax ise bugün yayınladığı haberde, Rusya'nın Ermenistan'la ruble karşılığında doğalgaz satışı yapılması için anlaşma hazırlığında olduğunu belirtti. Habere göre, Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan iki ülke arasında doğalgaz ticaretinin ruble ile gerçekleştirilmesi konusunda müzakereler yürütüldüğünü söyledi. Ermenistan'la Rusya arasında gümrük vergilerinin ödemeleriyle ilgili de görüşmeler yapıldığını belirten Grigoryan, "Şu an sorunun çözüleceğine ilişkin bir söz veremem ancak konu tartışılmaya devam ediyor" dedi.

GAZPROM: AVRUPA'YA GAZ TEDARİKİ DEVAM EDİYOR

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden ise Putin'in kararına ilişkin henüz resmi bir yanıt verilmedi. Avrupa ülkelerine gaz tedarik eden Rusya'nın enerji devi Gazprom ise bugün yaptığı açıklamada, Avrupa'ya Ukrayna üzerinden doğalgaz tedarik etmeye devam ettiğini kaydetti. Açıklamada, Avrupa ülkelerden gelen talebin bugün 104 milyon metreküp olduğu belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Rusya Devlet Başkanı Putin başkent Moskova'da hükümet yetkilileriyle ilgili dün yaptığı toplantıda, ABD ve Avrupa Birliği'ne (AB) mal tedarikinde ödemeyi dolar veya euro ile gerçekleştirmenin "artık anlamsız olduğu" yönünde açıklamada bulunmuştu. Putin, "dost olmayan ülkeler" listesindeki ülkelere doğalgaz satışının Rus rublesi ile yapılacağını duyurmuştu. 

Moskova, Rusya'ya yönelik "dost olmayan" ülkeler listesini 7 Mart’ta güncellemişti. Listede, ABD, AB ülkeleri, İngiltere, Güney Kore, Japonya, Ukrayna, İsviçre ve Singapur'un yanı sıra Rusya'ya yaptırım uygulayan 15 ülke daha yer almıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ukrayna rusya gazprom