Rusya'nın kontrolündeki bölgelerde 'referandum' kararı

Ukrayna'da Herson ve Zaporijya bölgesi ile Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'nin Rusya'ya bağlanması için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum düzenleneceği duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın güneyinde yer alan ve Rusya'nın kontrolünde olan Herson kentine atanan yönetici, bölgenin Rusya'ya katılması konusunda referandum düzenleneceğini duyurdu. Ukrayna’nın doğusunda Donbass bölgesinde bulunan Rusya yanlısı Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'nde de Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum yapılması için karar alındığı açıklandı. TASS'ın haberine göre, Zaporijya bölgesinin Rusya kontrolündeki kısımlarında da aynı tarihlerde referandum gerçekleştirileceği belirtildi. 

Moskova yönetimi tarafından Herson'a atanan başkan Vladimir Saldo, Telegram'dan yayınlanan açıklamada, 'Herson'un Rusya'nın bir parçası olmasını umduğunu' dile getirdi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ta Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınmasına dair kararnameyi Kremlin Sarayı'nda imzalamıştı. Herson'da da Rusya'nın kurduğu askeri sivil bölgesel yönetimin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, bölgenin ilhakı için referandumun eylül ayında yapılabileceğini duyurmuş ancak referandım 'güvenlik gerekçesiyle' askıya alınmıştı. 

'TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİRECEK'

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e en yakın isimlerden güvenlik şefi Dimitri Medvedev, bu tür referandumların 'Rusya tarihin akışını değiştireceğini' söyledi. Medvedev, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "Devletimizin anayasasında yapılan değişikliklerden sonra, Rusya'nın gelecekteki hiçbir liderinin bu kararları tersine çeviremeyecek olması da önemlidir" ifadelerini kullandı.

OPERASYONUN İLK HAFTASINDA RUSYA'NIN KONTROLÜNE GEÇMİŞTİ

Karadeniz kıyısında önemli bir liman ve sanayi kenti olan Herson, Moskova yönetiminin Ukrayna'ya şubat ayında başlattığı operasyonun ilk haftasında Rusya'nın kontrolüne geçti. İlk olarak, Rus askeri yetkilileri, Herson'un belediye başkanını görevden aldı. Kentte ve bölgede, Ukrayna televizyonlarına erişim engellenirken internet servisi de Rus sağlayıcılarla değiştirildi. Zaporijya Nükleer Santrali ise, 4 Mart'tan bu yana Rusya ordusunun kontrolünde. (DIŞ HABERLER)