Rusya'nın Kırım'da hedef alınan hava üssünün uydu görüntüleri yayınlandı

Kırım'da Rusya'nın kontrolündeki Saky hava üssünün hedef alınması sonrası uydu görüntüleri yayınlandı. Görüntülerde, hava üssündeki bazı Rus uçaklarının hasar gördüğü belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın kontrolündeki Kırım'da Saky hava üssünde 9 Ağustos'ta meydana gelen patlamalar sonrası Rus savaş uçaklarının hasara uğradığını gösteren uydu görüntüleri yayınlandı. 

ABD merkezli Planet Labs, Novofedorivka'da bulunan askeri üssün 9 Ağustos'ta saat 8 civarında ve 10 Ağustos'ta saat 16.40 civarında çekilen uydu görüntülerini yayınladı.

Buna göre, patlama sonucu bir kısmı yanık araziye dönüşen pistte en az 8 Rus savaş uçağının hasar gördüğü belirlendi. Hava üssünde Rusya'nın Karadeniz çevresinde devriye gezen Su-30M avcı uçaklarının yanı sıra Su-24 bombardıman uçaklarının da yer aldığı kaydedildi. 

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Saky hava üssünde peş peşe yaşanan patlamalarla ilgili üsteki birçok uçağın imha edildiğini açıklarken Kiev yönetimi ise saldırıları üstlenmedi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy olayla ilgili yaptığı açıklamada, "İşgalciler yalnızca bir günde 10 savaş uçağını kaybetti, 9'u Kırım'da, biri de Zaporijya yönünde" dedi. Zelenskiy, “Rusya'nın Ukrayna ve tüm özgür Avrupa'ya karşı savaşı Kırım ile başladı ve bu savaş Kırım'ın kurtuluşu ile bitmeli" ifadelerini kullanmıştı.

'UKRAYNALI MİLİSLERİN SABOTAJI OLABİLİR'

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı Oleksiy Arestovych ise patlamaların Kırım'da faaliyet gösteren Ukraynalı milislerin sabotajı olabileceğini ileri sürdü. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ise Kırım hava üssündeki patlamayla ilgili incelemelerini sürdürdüklerini belirterek "Hava üssünün Ukrayna silahlı kuvvetleri için meşru bir hedef olduğunu" savundu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da 9 uçağın imha edildiği ifade edilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise saldırıda yalnızca bazı havacılık mühimmatlarının hedef alındığı, uçakların zarar görmediği belirtilmişti. Patlamalarda 1 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)