'Rusya'nın casus balinası' İsveç kıyılarında görüldü

Rus donanmasının "casusluk" için eğittiği öne sürülen Beluga cinsi balina 'Hvaldimir' pazar günü İsveç kıyılarında yüzerken görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus donanması için casusluk yaptığı iddia edilen Beluga cinsi bir balina İsveç'in batısındaki Hunnebostrand yakınlarında kıyılarında görüldü.

EuroNews'in haberine göre, birkaç metre uzunluğundaki balina ilk kez 2019'da Norveç yakınlarında boynunda bir kamera askısı ile görülmüş, bu nedenle casusluk için kullanıldığı iddiaları gündeme gelmişti.

Bu nedenle 'casus balina'ya Norveççe balina anlamına gelen "hval" ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in de ön ismi olan Vladimir'den esinlenerek "Hvaldimir" adı verildi.

İlk görüldüğünde, başının çevresine sabitlenen askıda küçük bir kamera için bölme bulunduğu ve plastik kayışın üzerinde "St. Peterburg Ekipmanı" yazdığı öne sürülmüştü. 

Norveç Balıkçılık Dairesi o dönemde balinanın insanlara alışkın olduğunu ve gemilere yaklaştığını belirterek Rus donanması tarafından eğitildiği ve kapalı tutulduğu alandan kaçtığı savını ileri sürmüştü.

Moskova ise iddialarla ilgili hiç yorumda bulunmadı. (HABER MERKEZİ)