Rusya'nın BM Büyükelçisi Nebenzia: Ukrayna nükleer felaketin eşiğinde

Rusya'nın BM Büyükelçisi Nebenzia, Ukrayna ordusunun Zaporijya nükleer santrali çevresinde hava saldırıları düzenlediğini belirterek, "Ukrayna'nın nükleer felaketin eşiğinde olduğu" uyarısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa'nın en büyük nükleer santralleri arasında yer alan Ukrayna'daki Zaporijya nükleer santrali çevresinde askeri hareketlilik sürerken Rusya'dan Ukrayna'ya "nükleer santral sahasına hava saldırısı" suçlaması yöneltiliyor. Ukrayna yönetimi ise Rusya'nın kontrolündeki Zaporijya nükleer santrali çevresine Rusya ordusunun hava saldırısı düzenlediğini savunuyor. 

Russia Today'in haberine göre, Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Vassily Nebenzia, Ukrayna yönetimini söz konusu nükleer santral bölgesinde "pervasız" eylemlerde bulunmakla suçlayarak "Dünyayı nükleer felakete bir adım daha yakınlaştırdığını" savundu. Nebenzia, Ukrayna'ya destek veren Batı ülkelerinin de "olası bir nükleer felaketin sorumluluğunu üstlenmesi" gerektiğini kaydetti. 

Zaporijya nükleer santralinden yaşanabilecek olası bir faciadan Ukrayna'nın Donbass bölgesinin yanı sıra Belarus, Moldova ve Romanya'nın da zarar görebileceğini söyleyen Nebenzia, "Bunlar en iyimser uzman tahminleri" dedi, nükleer felaketin sonuçlarının "tahmin edilmesi zor" olduğunu da sözlerine ekledi. 

Guardian'ın haberine göre, Ukrayna'nın nükleer tesisi işleten devlet şirketi Energoatom, bölgede dün radyoaktif malzemelerin depolandığı yerin yakınlarına beş kez hava saldırısı yapıldığını açıkladı. BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi ise Zaporijya nükleer santralinin ziyarete açılması yönünde çağrıda bulundu. (DIŞ HABERLER)