Rusya'nın Almanya'ya doğal gaz tedariğini azaltması fiyatları artırdı

Rusya'nın Almanya'ya doğal gaz sevkini yüzde 60 azaltmasına hükümetten "Rusya fiyatları yükseltmek istiyor" tepkisi geldi. Hollanda'da doğal gazın megavatsaati yüzde 8 arttı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan Almanya ile Rusya arasındaki enerji krizi gittikçe büyüyor. Şimdiye kadar anlaşmalara uygun olarak Almanya'ya doğal gaz sevk eden Rusya, bunu yüzde 60 gibi yüksek bir oranda azalttı. 

Rusya'nın devlet şirketi Gazprom, azaltmaya sebep olarak Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattında süren onarım çalışmalarını gösterdi. Onarım çalışmalarını işletmeci şirketlerden Siemens Energy'nin yürüttüğünü bildirerek, azaltmanın sorumlusunun bu şirket olduğunu ileri sürdü. Kararın ardından Hollanda'daki sanal doğal gaz ticaret merkezi TTF'de ise doğal gazın megavatsaati yüzde 8 artarak 104,75 euroya yükseltildi.

Bu durumda Gazprom, Almanya'ya günde 67 milyon metreküp doğal gaz sevk edecek, anlaşmalar ise günde 167 milyon metreküp doğal gaz öngörüyor. Gazprom, İtalya'ya da doğal gaz sevkini yüzde 15 oranında azalttı. Daha önce Bulgaristan, Danimarka ve Polonya'ya doğal gaz satışını tümüyle durdurmuştu.

'ONARIM ÇALIŞMALARI BAHANE, SEBEP SİYASİ'

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya'nın onarım sebebinin bahane, gerçek sebebin siyasi olduğunu söyledi. Bakan, Rusya'nın insanları tedirgin etmeyi, doğal gaz fiyatlarını da yükseltmeyi amaçladığını söyledi.

“Bu daha başlangıç” diyen Habeck, Rusya'nın doğal gaz sevkini tümüyle durdurabileceği uyarısı yaptı. Bakan, halkı yeniden enerji tasarrufu yapmaya çağırarak, her kilovatsaat enerji tasarrufunun değerli olduğunu vurguladı. Doğal gaz depolarında doluluk oranının yüzde 56 olduğunu bildiren bakan, şu anda Almanya için bir enerji kıtlığı olmadığını belirtti.

Rusya'nın Almanya ve İtalya'ya doğal gaz sevkini azaltmasının ardından Hollanda'daki sanal doğal gaz ticaret merkezi TTF (Title Transfer Facility) ise doğal gazın megavatsaati yüzde 8 oranında artarak 104,75 euroya yükseldi. Geçen haftaya göre artış yüzde 25 oldu.

AB'NİN ENERJİ ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

Enerjide Rusya'dan tümüyle bağımsız olmak isteyen Avrupa Birliği (AB) yeni enerji kaynakları arayışını sürdürüyor. Bu süreçte AB, Mısır ve İsrail ile sıvı doğal gaz (LNG) niyet anlaşması imzaladı. Anlaşma Kahire'deki Enerji Konferasına katılan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Mısır ve İsrail yetkilileri tarafından imzalandı.

Anlaşma, İsrail'in doğal gazını Mısır'ın sıvılaştırma tesislerine aktarmayı, buradan da Avrupa'ya taşımayı öngörüyor. AB ayrıca, Mısır ile Hidrojen üretmeyi planlıyor. Yılda 73 milyar metreküp doğal gaz üreten Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Ürdün, İtalya ve İsrail ile Doğu Akdeniz Gaz Forumu kurmuştu. CNBC televizyonuna konuşan Mısır Petrol Bakanı Tarek el Molaa, ülkesinin Avrupa'ya doğal gaz sevkinde önemli bir rol üstlenebileceğini söyledi.

UKRAYNA'YA YENİ AĞIR SİLAH SÖZÜ

Öte yandan, Almanya, ABD ve İngiltere, Ukrayna'ya yeni ağır silahlar göndereceklerini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya bir milyar dolar tutarında silah yardımı yapacaklarını açıkladı. Ayrıca, 225 milyon tutarında da insani yardım yapacaklarını bildirdi. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ise, Mars II tipi çok namlulu roketatar göndereceklerini açıkladı. İngiltere de MLRS tipi çok namlulu roketatar göndereceğini bildirmişti.

Şimdiye kadar gönderilen silahları çok yetersiz bulan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, her fırsatta özellikle AB ülkelerinden daha çok silah göndermelerini talep ediyor. Ukrayna'nın açıklamalarına göre şimdiye kadar söz verilen silahların sadece yüzde 10'u gönderilmiş. Almanya da söz verdiği silahların tamamını şimdiye kadar göndermemiş.

 

Etiketler rusya ukrayna