Rusya'dan 'uzayda iş birliği' açıklaması: Yaptırımlar kaldırılana kadar askıya alınacak

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kaldırılana kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda iş birliğinin askıya alınacağını duyuran Roscosmos Başkanı, "Ülkemizin diz çökmesini istiyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Moskova'ya yönelik Batı'nın uyguladığı yaptırımlar kaldırılana kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) iş birliğinin askıya alınacağını duyurdu. Yaptırımların amacının, 'Rus ekonomisini öldürmek ve halkı açlığa sürüklemek' olduğunu söyleyen Roscosmos Başkanı Dmitry Rogozin, "Ülkemizin diz çökmesini istiyorlar. Başarılı olamayacaklar ama niyetleri belli" ifadelerini kullandı.

"Bu yüzden ISS ve diğer projelerde normal ilişkilere dönülmesinin sadece yasa dışı yaptırımların kaldırılmasıyla mümkün olacağına inanıyorum" diyen Rogozin, Roscomos'un ABD, Kanada, Avrupa Birliği ve Japonya ile uzay işbirliğinin ne zaman sonlandırılması gerektiği ile ilgili önerilerini, yetkililere bildireceğini aktardı.

Geçtiğimiz haftalarda, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Roscosmos ile ortak Mars görevi olan ExoMars programını Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle askıya aldığını duyurmuştu. ESA'nın açıklamasında, “Avrupa değerlerine tam saygı göstererek uzay programları geliştirmek ve uygulamakla görevli hükümetler arası bir kuruluş olarak, Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı, insan kayıplarını ve trajik sonuçları derinden kınıyoruz” ifadelerine yer verilmişti. (DIŞ HABERLER)