Rusya'dan 'tahıl anlaşması' açıklaması: Geri dönüş şu an için imkansız

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na dönmesinin şimdilik imkansız olduğunu, anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmının uygulanmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın çekildiğini açıkladığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında açıklama yaptı. Konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, 'şu an için Rusya'nın anlaşmaya dönmesinin imkansız olduğunu' söyledi.

Reuters'ın haberine göre, anlaşmanın Rusya'nın çıkarlarına ilişkin kısmının uygulanmadığını iddia eden Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e işaret ederek, Putin'in tahıl koridoru anlaşmasının Rusya ile ilgili kısmının uygulanması durumunda anlaşmanın yeniden yürürlüğe alınabileceği yönündeki sözlerini hatırlattı. 

PUTİN: AFRİKA'YA TEMİN EDEMEDİKLERİ TAHILI ÜCRETSİZ GÖNDEREBİLİRİZ

Putin de dün 27-28 Temmuz'da St. Petersburg'da yapılacak Rusya-Afrika Zirvesi'ne ilişkin yazdığı makalede tahıl sevkiyatına değinmiş, Afrika ülkelerine Ukrayna'dan temin edemedikleri tahılı ticari ya da ücretsiz şekilde gönderebileceklerini yazmıştı.

Ülkesinin anlaşmadan çekilmesinin Afrika ülkelerini olumsuz etkilemeyeceğini iddia eden Putin, ABD ve Avrupalı iş çevrelerinin tahıl anlaşmasını zenginleşmek için kullandığını ve Ukrayna tahılının yüzde 70'inin yüksek ve üst orta sınıf gelirli ülkelere gittiğini savunmuştu. Etiyopya, Sudan, Somali, Yemen ve Afganistan gibi ülkelerin anlaşma çerçevesinde giden Ukrayna tahılının sadece yüzde 3'ünü aldığını ileri süren Putin, ülkesinin bu yıl rekor bir hasat beklediğini söyleyerek, "Ülkemizin, Ukrayna tahılını hem ticari hem de bedelsiz olarak ikame edebileceğinin güvencesini vermek istiyorum" demişti. (DIŞ HABERLER)