Rusya'dan Mariupol'e yeni ültimatom: Teslim olun

Moskova yönetimi, kuşatma altında tuttuğu Mariupol kentinde bulunan Ukraynalı grupların 'gönüllü olarak silahlarını bırakmaları' için saat 14.00'e süre tanındığını açıkladı.

Azovstal çelik fabrikası
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, Mariupol'de bulunan Ukrayna kuvvetlerine yeni bir ültimatom verdi. 'Teslim olma' çağrısını yineleyen Moskova yönetimi, Mariupol kentinin Ukrayna güçlerinden arındırılması için bugün saat 14.00'e kadar süre tanındığını duyurdu. 

Rusya'nın kuşatma altında tuttuğu Mariupol kentinin bugün Rus birliklerine teslim edilmesi gerektiğini belirten Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı grupların karargâh olarak kullandığı ve çatışmaların sürdüğü Azovstal çelik fabrikasının boşaltılması çağrısı yaptı. Bakanlık, Azovstal'da bulunanların 'gönüllü olarak silahlarını bırakmaları' ve tahliyeleri için insani koridor oluşturulduğunu açıkladı.  

Moskova yönetimi, salı günü de bir 'teslim olma' çağrısı yapmıştı. Ancak saat bildirilerek duyurulan ültimatomun sona ermesinin ardından Rusya Savunma Bakanlığı, 'tek bir Ukrayna askerinin bile silah bırakmadığını' duyurmuştu.

6 BİN SİVİLİN TAHLİYESİ İÇİN RUSYA İLE 'ÖN ANLAŞMA'

Öte yandan Ukrayna'dan yapılan açıklamada, 6 bin sivilin tahliyesi için Mariupol'e 90 otobüs gönderileceği belirtildi. Rusya ile tahliyeler için bir 'ön anlaşmaya' varıldığını söyleyen Mariupol Belediye Başkanı Vadym Boichenko, otobüslerin kente sevkinin planlandığını açıkladı. Boichenko, Mariupol'de yaklaşık 100 bin sivilin kaldığı konusunda uyarıda bulundu. Boichenko, ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, "Mariupol'a otobüs göndermeyi planlıyoruz ancak şimdilik bu sadece bir ön anlaşma" dedi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk ise, "Mariupol'deki insani durum göz önüne alındığında, bugün odaklanacağımız yer burasıdır" ifadelerini kullandı. Yetkili, kentten ayrılmak isteyenlerin saat 14.00'te şehirde toplanması gerektiğini de sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Rusya Ukrayna Mariupol