Rusya'dan Kırım'daki seçimleri tanımayan Türkiye’ye: Kabul etmiyoruz, görüşlerinin değişeceğine inanıyoruz

Türkiye'nin Kırım'daki Duma seçimlerinin tanınmayacağı yönündeki açıklamasına Rusya'dan tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu gibi açıklamaları kabul etmiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Kırım’daki parlamento seçimlerinin sonuçlarını tanımayacakları açıklamasına tepki gösterdi. 'Rusya’nın bunun gibi açıklamaları kabul etmeyeceğini' belirten Peskov, Ankara’nın zamanla Kırım’la ilgili görüşünü değiştireceğini umduklarını kaydetti.

'ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ'

Sputnik'in haberine göre Peskov ilgili soru karşısında şunları söyledi: “Bu gibi açıklamaları kabul etmiyoruz ve bunu açık bir biçimde Türk meslektaşlarımıza söylüyoruz. Kırım konusu, (Ankara ile) görüşlerimizin bütünüyle birbirinden farklı olduğu bir konu. Türkiye’nin bu pozisyonu nedeniyle üzüntü duyuyoruz, fakat gerçekliğe ve işlerin gerçekteki durumuna saygı gösterilmesi suretiyle, zamanla bu konuda siyasi irade gösterileceğini ve Türkiye’nin bu pozisyonunu değiştireceğini umuyoruz.”

'TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERE ENGEL DEĞİL'

"Türkiye tabii ki bizim partnerimiz ve görüş ayrılığı yaşadığımız mühim meselelerin olması ikili ilişkilerimizin her yönüyle gelişimi ve bölgesel meselelerde yaptığımız işbirliği önünde engel değil ve olmamalı da” diye devam eden Kremlin Sözcüsü, ülkeler arasındaki işbirliğinin devam etmesi gerektiğini, zira bunun her iki tarafın da çıkarına olduğunu kaydetti.

 

‘ANKARA’YA ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Peskov sözlerini şöyle sürdürdü: “(Ankara ile) görüş ayrılığı yaşadığımız noktalara geri dönecek olursam, bu meseleler konusunda, kendi pozisyonumuzu açıklayarak ve er ya da geç pozisyonlarımızın birbirine yaklaşmasını sağlayacağımıza inanarak Türk tarafı ile çalışmaya devam edeceğiz.”

Daha önce Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Rusya’da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin Kırım sonuçlarının Türkiye açısından ‘hukuki bir geçerliliği bulunmadığını’ söylemişti. Bilgiç, Kırım’da gerçekleştirilen seçimlerle ilgili soruya yazılı yanıtında Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan desteğini sürdürdüğünü aktararak şu ifadeleri kullanmıştı: "Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteğini sürdürmekte ve Kırım’ın hukuka aykırı ilhakını tanımamaktadır. Bu çerçevede, 17-19 Eylül 2021 tarihlerinde Kırım'da da düzenlenen Rusya Federasyonu Devlet Duması seçimlerinin Kırım itibarıyla sonuçlarının Türkiye açısından hukuki bir geçerliliği bulunmamaktadır." (Sputnik)