Rusya'dan 'dörtlü zirve' açıklaması: Burada ön koşulların yeri olamaz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye ile normalleşme adımları kapsamında Suriye, Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanlarının yapacağı görüşmenin detayları üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye-Suriye normalleşme adımları kapsamında Suriye, Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları düzeyinde yapılması planlanan dörtlü görüşme hakkında açıklama yaptı.

Sputnik'in haberine göre, Rusya, Türkiye, Suriye ve İran dışişleri bakanlarının görüşmesinin ‘tarihi, yeri ve parametreleri’ üstünde anlaşmak için istişarelerin sürdüğünü belirtti.

'PARAMETRELER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'

Dörtlü görüşme için yapılan hazırlıklara ilişkin soruya yanıt veren Lavrov, “Evet, şu anda tarihi, yeri ve müzakerelerin parametreleri üstünde anlaşmaya çalışıyoruz” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, görüşme için hiçbir ön koşul olmaması gerektiğini de ekledi: “Bizim pozisyonumuz oldukça basit: burada ön koşulların yeri olamaz" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Suriye ile normalleşme adımları kapsamında Rusya'yı temsilen Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran'ı temsilen Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Suriye hükümetini temsilen de Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelmişti.

İki gün süren görüşmelerin ardından 4 Nisan'da dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu toplantıda taraflar istişarelere devam edilmesi konusunda mutabık kaldıklarını açıklamıştı. Yapılan açıklamaya göre, taraflar, dışişleri bakanları toplantısının hazırlıklarına ilişkin hususları ele alırken, her ülke tutumunu ve görüşlerini 'şeffaf ve açık bir şekilde' dile getirmiş, bu bağlamda, istişarelere devam edilmesinde mutabık kaldıklarını belirtmişti. 

Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 Nisan'da dörtlü zirveye ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: Çavuşoğlu, 'dörtlü zirve'ye ilişkin şöyle konuştu: "Yol haritası önceden planlanmıştı. İlk başta Savunma Bakanlıkları ve istihbarat bir araya geldi. Daha sonra Dışişleri Bakanları toplantısı hazırlığını yapmak üzere Dışişleri Bakanlığı yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Önümüzdeki süreçte 4'lü düzeyde Dışişleri Bakanları düzeyinde bir toplantı planlanıyor. Lavrov'un Türkiye ziyaretinde de bunu görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımızın kabulünde de yine ele aldık. Mayıs ayı başı gibi bir dönemde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Ruslardan aldığımız ön bilgiye göre Moskova'da gerçekleşecek." (DIŞ HABERLER)