Rusya ve Çin'den ortak devriye: 'ABD kıyılarına yaklaşan en geniş filo'

ABD'nin WSJ gazetesi ABD'nin Alaska açıklarındaki Rus-Çin ortak devriyesini 'yakından' izlediğini yazdı. Rusya ve Çin, ortak devriye düzenlendiğini doğruladı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Kuzey Kuvvetleri Komutanlığı (NORTHCOM), ABD'nin Alaska eyaletine yakın uluslararası sularda, geçen hafta Rusya ve Çin'in ortak askeri devriye düzenlediğini açıkladı.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, NORTHCOM açıklamasında, Çin ve Rusya'ya ait devriyenin uluslararası sularda kaldığını, ABD tarafından bir tehdit olarak değerlendirilmediğini ifade etti. NORTHCOM, bölgenin savunmasını güvence altına almak için, ABD komutasındaki hava ve deniz unsurlarının ortak operasyonlar düzenlediğini kaydetti. Gazeteye konuşan uzmanlar ise söz konusu devriyeye katılan deniz araçlarının 'ABD kıyılarına yaklaşan en geniş filo olduğuna' dikkat çekti.

RUSYA VE ÇİN'DEN AÇIKLAMA: 'ORTAK DEVRİYE DÜZENLENDİ'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, WSJ ABD'li bir yetkiliye dayandırarak, Alaska yakınlarındaki uluslararası sularda yapılan devriyede, Çin ve Rusya'ya ait 11 gemiden oluşan filonun ABD'nin dört destroyer ve bir 'P-8 Poseidon' tipi deniz devriye uçağı ile yakından izlendiğini aktardı. Söz konusu veriler NORTHCOM tarafından teyit edilmedi.

Çin'in Washington Büyükelçiliği konuya ilişkin açıklamasında, "Çin ve Rus orduları arasındaki yıllık işbirliği planı doğrultasında iki ülkenin donanması yakın zamanda kuzey ve batı Pasifik Okyanusu'nda ortak devriye düzenledi. Söz konusu eylem herhangi bir üçüncü tarafı hedef almadı" denildi. Rusya Savunma Bakanlığı da Çin ile yürütülen ortak devriyeyi doğrulamış, bu kapsamda iki ülke filosunun, iletişim, güverte sahalarına helikopter iniş ve kalkış talimleri ve anti-denizaltı tatbikatı düzenlediğini duyurmuştu.

ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri (INDO-PACOM) Komutanı Oramiral John C. Aquilino, temmuz ayında düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu'nda bir açıklama yaparak "(Çin ve Rusya ortak) tatbikatları ve operasyonları arttı. İşbirliklerinin daha da güçleneceğini öngörüyorum ve bu endişe verici" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)