Rusya Ukrayna'yla ilgili Lahey'de yapılan duruşmaya katılmadı

Ukrayna'nın Rusya'ya saldırıları nedeniyle BM'ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davanın duruşması bugün görülüyor. Duruşmaya Moskova tarafı katılmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın Rusya'ya karşı Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davanın ilk duruşması bugün görülüyor. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Adalet Divanı'ndaki duruşma, Kiev yönetiminin Rusya'yı "1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlali" ile suçlaması üzerine gerçekleşiyor.

Associated Press'in (AP) haberine göre, Mahkeme Başkanı Joan E. Donoghue, Rusya'nın Hollanda'daki büyükelçiliğinin duruşmalara katılmayacağı bilgisini paylaştığını aktardı. Rusya'nın katılmadığı duruşmada Ukraynalı avukatlar söz aldı. Ukrayna temsilcisi Anton Korynevych, "Rusya tarafı bu mahkemede değil, ülkeme karşı saldırgan bir savaşın yürütüldüğü savaş alanındalar. Rusya durdurulmalı" dedi.

'RUSYA'YA BASKI OLUŞTURMAK İÇİN DAVA AÇILDI'

Amsterdam Üniversitesi'nde askeri hukuk alanında profesör Terry Gill, AP'ye yaptığı açıklamada, "Divanın Rusya-Ukrayna krizini sonlandırma olasılığının neredeyse sıfır olduğu" görüşünü paylaştı. Ukrayna'nın söz konusu mahkemeye başvurusunu "Rusya üzerinde uluslararası alanda maksimum baskı oluşturmak için diplomatik bir hamle" olarak yorumlayan Gill, Uluslararası Adalet Divanı'nın, aldığı kararlara uymayan tarafları BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet edebildiğini aktardı.

ULUSLARARASI ADALET DİVANI NEDİR?

BM'nin başlıca yargı organlarından Uluslararası Adalet Divanı, BM Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi'nden seçilen farklı ülkelerden 15 yargıçtan oluşuyor. Divanın yetki alanı, bir uluslararası uyuşmazlıkta taraf olan ülkelerin kendisine getirdikleri davaları kapsıyor. Söz konusu yetki, aynı zamanda BM Anlaşması ve yürürlükteki uluslararası anlaşmalarda öngörülen konuları içeriyor. Uluslararası Adalet Divanı'nın çalışma esaslarını, BM Anlaşması belirliyor. Anlaşmaya göre, BM'nin her üyesi, taraf olduğu tüm uyuşmazlıklarda, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına uymayı taahhüt ediyor. (DIŞ HABERLER)