Rusya, Ukrayna'nın Herson kentinden çekiliyor

Rus ordusu, Ukrayna'nın Herson kentinden çekileceğini açıkladı. Herson, şubat ayında başlayan işgalde, Rusya'nın elinde tuttuğu tek bölge başkentiydi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, Ukrayna'da ilhak ettiği Herson kentinden çekileceğini duyurdu.

Kırım'ın kuzeyindeki Herson kentinde bulunan Rus birliklerine, doğuya doğru çekilme emri verildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Dinyeper Nehri'nin batısından çekilme emri verildiğini doğruladı. Ukrayna'daki operasyonun başındaki Rus General Sergey Surovikin de Herson kentini artık savunmanın mümkün olmadığını söyledi. General Surovikin kentten çekilmenin "zor bir karar olduğunu" ancak "Rus askerlerinin hayatlarını kurtarmaya yardımcı olacağını" iddia etti.

BBC Türkçe'deki habere göre bu şekilde, Dinyeper Nehri'nin batı yakasındaki bulunan tüm Rus güçleri çekilmiş olacak.

General Surovikin üst düzey komutanlarla yaptığı toplantıda "Bu koşullar altında, en anlamlı seçenek Dinyeper Nehri boyunca bir savunma hattı organize etmek" dedi.

Duyuru, Rus medyasının Herson'ın Rusya'nın atadığı yönetici yardımcısı Kiril Stremousov'un bir araba kazasında öldüğü haberinin ardından yapıldı.

NATO: RUSYA GERİ İTİLDİ 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Herson'daki savunma hattını Dnipro Nehri'nin sol yakasına çektiği açıklamasına ilişkin, "Bekleyip, sahada neler olduğunu göreceğiz. Bildiğimiz, Rusya'nın geri itildiği" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Kiev, Harkov ve Herson çevresinde geri itildiğine işaret eden Stoltenberg, "Cesur Ukrayna güçlerinin daha fazla Ukrayna bölgesini nasıl kurtarabildiğini görmek cesaret verici" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yı işgal ederken birkaç büyük hata yaptığını söyleyen Stoltenberg, bu stratejik hatalardan birinin Ukraynalıları, cesaretlerini, savaşma ve ülkeyi koruma bağlılıklarını küçümsemek olduğunu öne sürdü.

Stoltenberg, "(Putin'in) Yaptığı bir diğer hata ise Ukrayna'yı destekleme yeteneğimizde NATO müttefiklerini ve ortaklarını hafife almaktı" ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

 

 

Etiketler rusya Ukrayna Herson