Rusya: Türkiye Sputnik V aşısını üretmek istiyor

Rusya Sağlık Bakanlığı, Ankara'nın Rus aşısı Sputnik V'i 'Türkiye'deki ilaç üreticilerinin tesislerinde üretilmesiyle ilgilendiğini' duyurdu. Buna göre, 'yerli üretim' Rus aşısı konusu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Rus mevkidaşı Mihail Muraşko'yla dün yaptığı görüşmede gündeme geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin Covid-19'a karşı geliştirilen Rus aşısı Sputnik V'i üretmek istediğini açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Rus mevkidaşı Mihail Muraşko arasında yapılan telefon görüşmesinden sonra gelen açıklamaya göre, Ankara Rus aşısını Türkiye içinde üretmekle ilgileniyor.

'RUSYA GEREKLİ TESTLERE HAZIR'

Rusya Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında, "Türkiye Sağlık Bakanı, yerel yasaların gerektirdiği toksikoloji testlerinin yapılmasının ardından Sputnik V aşısının Türk ilaç üreticilerinin tesislerinde üretilmesiyle ilgilendiklerini belirtti" denildi. Açıklamaya göre Muraşko görüşmede, Rusya'nın bu testlerin yapılmasına hazır olduğunu belirtti.

REUTERS: TÜRKİYE SAĞLIK BAKANLIĞI DOĞRULAMADI

Reuters ajansı, Türkiye Sağlık Bakanlığı yetkililerinin 'Türkiye üretimi Rus aşısı' iddiasını doğrulamadığını belirtti.

KOCA: AŞI ÇALIŞMALARINI ELE ALDIK

Sağlık Bakanı Koca, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada Muraşko ile görüştüklerini ve aşı çalışmaları hakkında da konuştuklarını duyurmuş ancak Rus aşısının Türkiye'de üretilmesine dair bir ifade kullanmamıştı. Koca şu mesajı paylaşmıştı: "Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Sayın Mikhail Murashko ile bir telefon görüşmesi yaptık. COVID-19 aşı çalışmaları başta olmak üzere, sağlık alanında iş birliği içinde olduğumuz konular ve yer aldığımız uluslararası faaliyetler üzerinde fikir alışverişinde bulunduk."

SPUTNIK V AŞISININ FAZ-3 TESTLERİ TAMAMLANMADI

Rusya'nın aşısı Sputnik V, dünyada tescillenen ilk korona aşısı olma özelliğini taşıyor. Ancak aşının, insanlar üzerinde geniş çaplı denemeler anlamına gelen Faz-3 testleri henüz tamamlanmış değil. Batılı uzmanlar, Faz-3 testleri tamamlanmayan bir aşı çalışmasının uygulanmasına karşı çıkıyor. Rusya ise aşının güvenli olduğundan emin olduklarını belirtiyor.

Bu testlerin tamamlanmamış olmasına rağmen, Sputnik V aşısının Rusya'da halka yapılmaya başlanacağı da açıklanmıştı.  (DIŞ HABERLER)