Rusya, tarih öncesi virüsleri araştıracak

Rusya'da devlete bağlı Vektör Enstitüsü, tarih öncesi hayvanların kalıntılarında bulunan virüsleri araştıracak. İlk çalışma, Sibirya'da donmuş toprağım erimesiyle ortaya çıkan 4 bin 500 yıllık bir at üzerinde yapılacak. Bilim insanları, virüslerin nasıl evrim geçirdiğini anlamaya çalışacaklarını söyledi.

Fotoğraf: Kuzey-Doğu Federal Üniversitesi (Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus bilim insanları, Sibirya'nın donmuş topraklarının (permafrost) iklim krizi nedeniyle erimesi sonucunda ortaya çıkan hayvanların kalıntıları üzerinde virüs araştırması yapacaklarını açıkladı. Sibirya'daki Vektör Enstitüsü, 'paleovirüslerin' tanımlanmasını ve virüslerin evrimine dair çalışmaları ilerletmeyi amaçladıklarını duyurdu. 

Buna göre ilk analizler, en az 4 bin 500 yıllık olduğu düşünülen bir atın kalıntılarından elde edilen dokular üzerinde başladı. İncelenecek olan atın kalıntılarının 2009'da, Yakutistan'da bulunduğu belirtildi.

ATTAN SONRA MAMUT, GEYİK VE KEKLİKLER İNCELENECEK

Yakutistan'da eriyen permafrostun altında sık sık mamut kalıntıları bulunurken, araştırmacılar 'paleovirüs' analizlerinin attan sonra mamut, geyik, keklik ve yabani tavşan gibi hayvanların tarih öncesi kalıntıları üzerinde de yapılacağını belirtti.

'PALEOVİRÜSLERİ İLK KEZ İNCELEYECEĞİZ'

Rusya'daki Kuzey-Doğu Federal Üniversitesi'nden Maksim Çeprasov, perfrostun altından çıkarılan bu hayvanlar üzerinde daha önce bakteri çalışmaları yaptıklarını söyleyerek, "Paleovirüsleri ilk kez inceleyeceğiz" dedi. 

Sovyetler Birliği döneminde biyolojik silah araştırmaları yaptığı düşünülen Vektör Laboratuvarı, Sibirya'nın Novosibirsk bölgesinde bulunuyor. Burası, dünyada çiçek virüsün tutulduğu iki tesisten biri. Vektör Laboratuvarı'nın korona virüsüne karşı geliştirdiği EpiVacCorona aşısı ekim ayında Moskova'dan acil kullanım onayı almıştı. Rusya'da bu aşıyla kitlesel aşılamanın bu ay içinde başlaması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

 
Etiketler Rusya permafrost virüs