Rusya: Sputnik V aşısı yüzde 92 etkili

Korona aşısında ülkeler arası yarış kızışıyor. Pfizer/BioNTech aşısının yüzde 90 oranında başarı elde ettiğinin açıklanmasından sonra, Rusya'dan da "Sputnik V aşısı yüzde 92 oranında başarılı" açıklaması geldi.

Rus aşısının geliştirildiği Gamelaya Araştırma Enstitüsü'nün Başkanı Alexander Gintsburg.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü aşısında Rusya'yla Batı arasındaki yarış kızışıyor. Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli BioNTech'in geliştirdiği aşının üçüncü faz denemelerinde yüzde 90 başarı oranı elde ettiğinin açıklanması sonrası Rusya'dan da benzer bir duyuru geldi. Rus aşısı Sputnik V'in, üçüncü faz denemelerdeki başarı oranının yüzde 92 olduğu açıklandı.

İLK VERİLER 16 BİN KİŞİ ÜZERİNDEKİ TESTTEN

Rus aşısının finansmanını sağlayıp pazarlamasını yapan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'nun açıklamasında, Sputnik V'in üçüncü faz denemelerindeki ara test sonuçlarının ayrıntıları kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre, iki dozlu Sputnik V'in 16 bin kişi üzerinde yapılan ilk Faz-3 denemelerinde yüzde 92 oranında başarı sağlandı. Açıklamada, denemelerde iki doz Sputnik V alan deneklerin Covid-19'a yakalanma ihtimalinin, plasebo verilen deneklerden yüzde 92 oranında düşük olduğu belirtildi.

'BİR GÜN TORUNLARINA ANLATACAKLAR'

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'nun Başkanı Kirill Dmitriev, "Verilere dayanarak, çok etkili bir aşımız olduğunu gösteriyoruz" dedi. Dmitriev bunun, 'aşıyı geliştiren kişilerin bir gün torunlarına anlatacağı türden', çok önemli bir haber olduğunu söyledi.

TOPLAMDA 40 BİN KİŞİ ÜZERİNDE DENENECEK

Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının Faz-3 denemeleri Moskova'da 29 klinikte yapılıyor. Denemelere toplamda, 40 bin gönüllünün katılacağı, bu kişilerin dörtte birinin plasebo alacağı belirtiliyor.

FAZ-3 DENEMELERİNDEN ÖNCE TESCİLLENDİ

Rusya'nın aşısı Sputnik V, dünyada tescillenen ilk korona aşısı olma özelliğini taşıyor. Ancak aşının, insanlar üzerinde geniş çaplı denemeler anlamına gelen Faz-3 testleri henüz tamamlanmadan tescil edilmesi Batı dünyasının tepkisini çekmişti.

'TÜRKİYE DE ÜRETMEK İSTİYOR'

Rusya son olarak, Ankara'nın bu aşıyı gerekli testleri yaptıktan sonra Türkiye'de üretmek istediğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)