Rusya sivillerin infaz edildiği suçlamalarını reddediyor: BM Güvenlik Konseyi'ne acil toplantı çağrısı

Rusya ordusunun Kiev yakınlarında sivilleri infaz etmekle suçlanmasının ardından Moskova yönetimi bugün konunun görüşülmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplanması için çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya askerlerinin çekildiği Kiev yakınlarındaki kasabalarda sivil cesetlerin bulunması üzerine yapılan bağımsız soruşturma çağrılarına BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de destek verdi. Moskova yönetimi ise iddiaların görüşülmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne bugün acil toplantı yapılması çağrısında bulundu.

'BAĞIMSIZ BİR SORUŞTURMA, HESAP VEREBİLİRLİK İÇİN GEREKLİ'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki kurtarılan bölgelerde çok sayıda sivilin cesedinin bulunması üzerine bu ölümlerin araştırılması için bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Guterres, "Bağımsız bir soruşturma, etkili bir hesap verebilirlik için gerekli" açıklaması yaptı. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın geri çekildiği bölgelerden gelen görüntülerin "dehşet verici" olduğunu belirterek bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu. 

RUSYA: BM GÜVENLİK KONSEYİ BUGÜN ACİL TOPLANMALI

Rusya Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından yapılan açıklamalarda söz konusu sivil katliamlarını Rusya ordusunun gerçekleştirdiği suçlamaları reddedilirken Moskova'dan BM toplantısı talebi geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanması çağrısı yaparak "Kiev'in barış görüşmelerini bozma ve provokasyonu tırmandırma girişimlerinin ele alınmasını istediklerini" kaydetti. Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi temsilcisi yardımcısı Dimitri Polyanski de toplantının bugün yapılması için çağrıda bulunduklarını kaydetti. 

AVRUPA ÜLKELERİNDEN RUSYA ORDUSUNA TEPKİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Bucha kentinden Rus birliklerinin çekilmesinin ardından sokaklarda cesetlerin olduğu görüntüler yayınlanmıştı. Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, bölgede 410 sivilin cesedinin bulunduğunu açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan söz konusu sivil ölümlerle ilgili Rusya ordusunu suçlayan açıklamalar yapılmıştı. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler rusya bucha irpin kiev