Rusya, Polonya ve Bulgaristan'a gaz sevkiyatını durdurdu

Gazprom, Polonya ve Bulgaristan'a gaz sevkiyatının durdurulduğunu açıkladı. Enerji şirketinin açıklamasında, "Ruble ile ödeme yapılmaması nedeniyle gaz tedariki tamamen askıya alındı" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın enerji devi Gazprom, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in duyurduğu 'ruble ile ödeme sistemine' geçmedikleri için Polonya ve Bulgaristan'a doğalgaz akışının bu sabah itibariyle durdurulduğunu açıkladı. Gazprom'dan yapılan açıklamada, "Gazprom, ruble ile ödeme yapılmaması nedeniyle Bulgargaz (Bulgaristan) ve PGNiG PGN.WA (Polonya)'ya gaz tedarikini tamamen askıya aldı" ifadelerine yer verildi. Gazprom ayrıca, yasa dışı yollardan gaz sağlanması durumunda Polonya ve Bulgaristan üzerinden transit geçişin kesileceği konusunda da uyarıda bulundu. 

Neredeyse tamamen Rus doğalgaz ithalatına bağımlı olan Bulgaristan'dan dün yapılan açıklamada, Gazprom ile olan sözleşme kapsamında tüm yükümlülüklerin yerine getirildiği ve 'rubleyle ödeme planının' anlaşmayı ihlal ettiği savunulmuştu. Bulgaristan bunun üzerine, Türkiye ve Yunanistan'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alma ve Azerbaycan'dan ithal edilen doğalgaz miktarını artıma yollarını araştıracaklarını belirtmişti.

AB'DEN TEPKİ: RUSYA, ŞANTAJ ARACI OLARAK KULLANIYOR

Rusya'dan gelen sevkiyat kararına tepki gösteren AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Gazprom'un Avrupa'daki müşterilere gaz dağıtımını tek taraflı olarak durdurduğunu açıklaması, Rusya'nın gazı şantaj aracı olarak kullanmaya yönelik bir başka girişimidir" dedi. Von der Leyen, "Bu karar, haksız ve kabul edilemez. Ve bir gaz tedarikçisi olarak Rusya'nın güvenilmezliğini bir kez daha gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Rusya lideri Putin, Avrupa ülkelerinin yaptırımlarına karşılık 23 Mart'ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus Rublesi'ne geçme planını duyurmuştu. Taleplerin karşılanmaması durumunda gaz arzını kesmekle tehdit eden Putin’in 31 Mart’ta imzaladığı kararnameyle yürürlüğe giren yeni sisteme göre, Rus gazı alan ülkelerin, Gazprombank'ta hesap açmaları, ödemeleri bu bankaya yapmalarının ardından söz konusu fonlar Moskova Borsası'nda rubleye çevrilecek. (DIŞ HABERLER)