Rusya, Kuzey Kıbrıs'ta 'mobil' konsolosluk hizmeti vermeye başladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan vatandaşlara yönelik mobil konsolosluk hizmetlerinin başlatıldığını duyurdu

Google Haberlere Abone ol

 

LEFKOŞA - Kıbrıs ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin zorlu bir döneme girdiği bu günlerde Moskova, Kuzey Kıbrıs'ta konsolosluk hizmetlerini başlatarak dikkat çekici bir adım attı. Bu karar, Kıbrıs’ın Batı ile olan ilişkilerini yoğunlaştırdığı, Rusya ile olan iş birliğini ise kısıtlama eğiliminde olduğu bir dönemde gündeme geldi. Moskova'dan yapılan yeni resmi açıklamaya göre, adanın kuzeyinde yaşayan vatandaşlara 'mobil konsolosluk hizmetleri' sağlanmaya başladı. İlk etapta bu hizmetlerden aralarında çocukların da olduğu onlarca kişi faydalandı.

'ZAMANINDA VE OLGUNLAŞMIŞ BİR İHTİYAÇ'

Kıbrıs Haber Ajansı'ndaki ilgili habere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Rusya vatandaşlarına yönelik mobil konsolosluk hizmetlerinin başlatıldığını duyurdu. Zaharova, Kıbrıs’ın kuzeyindeki Rusya vatandaşları için 'zamanında ve olgunlaşmış bir ihtiyaç' olarak nitelendirdiği yeni konsolosluk hizmetlerine, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yeni açıklamaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin arasındaki diplomatik diyalog ile ilgili bir soruyu yanıtlarken açıklık getirdi.

Sağlık sorunları nedeniyle hareket kabiliyeti kısıtlanan Rusya vatandaşları için ise konsolosluk yetkilileri adanın kuzeyinde ev ziyaretleri düzenledi. Zaharova, "Kuzey Lefkoşa'da konsolosluk hizmetleri alan ya da bu hizmetler için kayıt yaptıran toplam kişi sayısının 1000’e yaklaştığını ve bu çalışmaların devam edeceğini" açıkladı.

ADANIN GÜNEYİNDE 'İKAZ' YORUMU

Kıbrıs Rum medyası ise, gelişmeyi Moskova tarafından Lefkoşa'ya verilen bir 'ikaz' olarak yorumladı. Son yıllarda Moskova ile olan iş birliğini sınırlandıran Kıbrıs Cumhuriyeti, Ukrayna'daki savaşın başlaması sonrasında Rusya ile ilişkilerini minimum düzeye çekmişti. Bu adımlar Kıbrıs'ı adayı her yıl ziyaret eden yüzbinlerce Rus turistten mahrum bıraktı. Geçtiğimiz dönemde Moskova gerek Lefkoşa'nın gerekse de bölgedeki yakın müttefiki Atina'nın son adımlarını diplomatik dille sert bir şekilde eleştirmişti.

Moskova geçtiğimiz dönemde, Kuzey Kıbrıs'a yerleşen vatandaşların konsolosluk hizmetlerine erişim sıkıntılarını gündemine aldı. Kıbrıs basınına yansıyan son bilgilere göre, Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Rus vatandaşları meselesi geçtiğimiz dönemde Erdoğan-Putin temaslarında da gündeme gelen bir mesele oldu. Aynı süreçte Tatar, Rusya'nın temsilcilik açacağı bilgisini teyit ederek bu gelişmenin bir çeşit tanınma anlamına geldiği mesajını verdi. Öte yandan, Rusya'dan Kuzey Kıbrıs'a doğrudan uçak seferlerinin de başlayacağı yönünde haberler gündeme yansıdı. Kuzey Kıbrıslı yetkililer, bu yüzde istişarelerin yürütüldüğünü açıkladı.