Rusya 'koltuk krizi'nde Türkiye'ye arka çıktı, Avrupa'nın 'birliği'ni sorguladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan #SofaGate yorumu: Türkiye liderinin kadınlara olan yaklaşımı konulu birçok şey okudum. Öyle değil. Bu gülünç bir argüman.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi olan AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Beştepe'deki görüşmesinde yaşanan 'sandalye krizi'ne Rusya da kayıtsız kalmadı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Türkiye liderinin kadınlara olan yaklaşımı konulu birçok şey okudum. Öyle değil" dedi. Zaharova, Von der Leyen'in ayakta kaldığı anlarda kendisine verilen koltuğa kurulan Charles Michel'i eleştirip 'Batı'nın birliğini' sorguladı.

'CHARLES MICHEL DE BİR ERKEK'

Sputnik'in aktardığına göre Zaharova, Facebook’taki açıklamasında söze ‘protokol ve sandalyelerin harika dünyası’ ifadeleriyle başladı. Zaharova, şu açıklamaları yaptı: “Brüksel’in bürokrasisinin iki kilit lideri, baş misafir için olan bir sandalye ve heyetin diğer üyeleri için bir kanepenin hazırlanmış olduğu salona alındı. Bu tür oturma düzeni için genellikle böyle denir. Müzakere salonunun değiştirilmesi, protokol hatası, Türkiye liderinin kadınlara olan yaklaşımı konulu birçok şey okudum. Öyle değil. Charles Michel’in de bir erkek olduğu, bir sandalyenin eksik olduğunu gördüğünde bunu hatırlayabileceği ancak hatırlamadığı hesaba katıldığında son argüman özellikle gülünç."

'İTTİFAKI ORTAYA KOYUP OTURMAMALARI GEREKİRDİ'

"Kişisel fikrimi açıklayacağım" diyen Zaharova, şu ifadeleri kullandı: "Müzakereler sırasında her şey olur. Şunu net olarak söyleyeyim: Ne olmuyor ki? Anın ciddiyeti ve işe hemen başlanması ihtiyacının protokolle ilgili detaylar için hiç şans bırakmadığı oldu. Böyle durumlarda ne yapılmalı? İnsan olarak kalmalı ve teoride iddia ettiğini gerçek hayatta unutmamalı. Aslında gerçek insani niteliklerimiz bu tür beklenmedik durumlarda kendini gösteriyor. Avrupa Birliği Türkiye’de isteyerek veya istemeyerek, Brüksel’de ‘Batı’nın birliği’ olarak adlandırdıkları şeyi gösterdi: İki kişi oturmak gerekirken sadece bir sandalye vardı ve müzik bitti. Ancak sözünü ettikleri -Rusya karşıtı yaptırımlarla bilenmiş olan- ittifakı ortaya koymaları ve oturma düzeninin değiştirilmesini isteyip oturmamaları gerekirdi."

'RUSYA'NIN BALTALAYACAĞI BİR BİRLİK YOK'

Zaharova, "Bu gördüklerimizi görmemiz gerekiyordu" diyerek şöyle devam etti: "Batı’nın birliği olduğu gibi. Rusya’nın bu birliği baltalamaya çalıştığını söylemeye de artık gerek yok. Birincisi zaten biz böyle bir şey istemiyoruz. İkincisi de baltalanacak bir şey yok.” (Sputnik)