Rusya: Kendi uzay istasyonumuzu kurmayı planlıyoruz

Rusya Federal Uzay Ajansı Başkanı Dimitri Rogozin, ABD'yle işbirliği yaptıkları Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılarak kendi istasyonlarını kurmak istediklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dimitri Rogozin, Moskova'nın kendi uzay istasyonunu inşa etmeye hazır olduğunu açıkladı. Rogozin, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onay vermesi halinde kendi uzay istasyonlarını 2030 yılında yörüngeye oturtmayı hedeflediklerini söyledi.

'YAPAY ZEKA VE ROBOT DA KULLANILABİLİR'

Rogozin, "Eğer istasyonu planladığımız gibi 2030 yılında yörüngeye oturtabilirsek, bu muazzam bir atılım olacaktır. Niyetimiz, insanlı uzay araştırmalarında yeni bir adım atmak" ifadelerini kullandı. Rogozin, Rus istasyonunda Uluslararası Uzay İstasyonu'nun aksine sürekli personel bulunmayacağını çünkü yörünge rotasının daha yüksek radyasyona maruz kalacağını belirtti. Buna göre, kozmonotlar istasyonu ziyaret edecek ve burada ayrıca yapay zeka ile robotlar kullanılacak.

'YABANCILAR GELEBİLİR AMA ULUSAL OLACAK'

Rogozin, Rusya'nın yabancı ekiplerin de bu istasyonu ziyaretinin düşünüldüğünü söylese de, "Fakat istasyon ulusal olmalı. Eğer iyi bir şey yapmak istiyorsanız bunu kendiniz yapmalısınız" diye konuştu.

INTERFAX: 6 MİLYAR DOLAR HARCANACAK

Rus haber ajansı Interfax'a isim vermeden konuşan bir kaynak ise Rusya'nın bu proje için 6 milyar dolar harcamayı planladığını söyledi.

ABD İLE İŞBİRLİĞİ SON MU BULACAK?

Bu projenin hayata geçmesi, Rusya ile ABD arasında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 20 yıldan uzun süredir devam eden işbirliğinin son bulması anlamına gelecek. Moskova ile Washington arasındaki en yakın işbirliği alanlarından biri olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda iki ülkeden astronotlar 1998'den bu yana birlikte çalışıyordu. Rogozin'in açıkladığı projenin hayata geçmesi, Rusya'nın uzay araştırmalarında yeni bir dönemin başlangıcı anlamına gelecek. (DIŞ HABERLER)