Rusya, İHA'lara karşı geliştirdiği sistemi 2022'de kullanmaya başlayacak

Rusya, İHA'lara karşı geliştirdiği kısa menzilli mobil hava savunma sistemi Gibka-S'i bu yıl kullanmaya başlayacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Savunma Bakanlığı, çok kısa menzilli mobil hava savunma sistemi Gibka-S'nin 2022 yılında Rusya ordusunda ilk kez kullanılacağını duyurdu.

Sputnik'in haberine göre, Rusya ordusu özellikle insansız hava araçlarına (İHA) karşı etkili olduğu belirtilen Gibka-S sistemleriyle takviye edilecek.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın, Gibka-S'ler alçak ve son derece alçak irtifalarda seyreden İHA'lara, uçaklara, helikopterlere kruz füzelerine ve yüksek hassasiyetli silah sistemlerine karşı koyma kabiliyetine sahip.

Bakanlığın kanalından Gibka-S'in videosu da yayınlandı.

Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı silahlı insansız hava araçları (SİHA), Türkiye ve Rusya arasında tartışma konusu olmuştu. Rusya SİHA satışına karşı çıkmıştı.

Ukrayna hükümetinin SİHA'ları, ülkenin doğusundaki Donbass'ta bağımsızlık isteyen güçlere karşı kullanmasının ardından Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Türkiye'nin Ukrayna'ya insansız hava araçları satma kararı konusundaki endişelerinin gerçeğe dönüşmekte olduğunu ve Türk İHA'larının Ukrayna'nın doğusundaki durumu istikrarsızlaştırma riski taşıdığını” söylemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise SİHA kullanımının “savunma amaçlı olduğu ve anlaşmaları ihlal etmediğini” belirtmişti.