Rusya halkından barış çağrısı: Bu bizim savaşımız değil

Rusya'da insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve bilim insanları "Savaşa hayır" çağrısı yapıyor. Savaş karşıtı eylemlerde gözaltına alınanların sayısı ise 2 bine yaklaştı

Rusya'da gözaltına alınanların sayısı 2 bine yaklaştı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı "özel operasyon" sürerken savaş karşıtları Rusya'da Savaşa Hayır (Нет Войне) sloganıyla eylemler ve imza kampanyaları düzenliyor.

Ülkede sanatçılar, gazeteciler, bilim insanları imza kampanyası başlatarak "Savaşı durdurun" çağrısı yaptı. Moskova, St Petersburg, Krasnodar, Ekaterinburg kentleri başta olmak üzere ülkede dün başlayan savaş karşıtı eylemlerde gözaltına alınanların sayısının ise 2 bine yaklaştığı duyuruldu.

SAVAŞ KARŞITI BİLDİRİLER ÇOĞALIYOR

Rusya'nın dün Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı başlatmasının ardından bir dizi Rus aktivist sosyal medyadan insanları sokaklara çağırmaya devam ediyor. Ülkede insan hakları savunucusu Lev Ponomavyov tarafından başlatılan bir imza kampanyası birkaç saat içinde 150 bin imzaya ulaşırken sosyal medya platformu Telegram'da yayılmaya devam eden bildiriye imzalar halihazırda 300 bine ulaştı. Ayrıca ülkede 250'den fazla gazeteci, Ukrayna'ya saldırıyı kınayan bir açık mektup yayımladı, yüzlerce bilim insanı ve 194 belediye meclis üyesi de "Savaşa hayır" başlıklı mektuba destek verdiğini açıkladı.

BATI BASINI: HALK SAVAŞA 'HEVESLİ' DEĞİL

Ancak ülkede savaş karşıtı aktivistlere yönelik baskı artıyor. Moskova'da yaşayan Marina Litvinovitch isimli bir aktivist sosyal medya hesabından "Evimden çıkarken gözaltına alındım" şeklinde bir mesaj paylaştı. Reuters haber ajansı bilginin doğrulandığını duyurdu.

İngiliz The Daily Telegraph gazetesi de 48 yaşındaki iç mimar Mikhail Leipunsky'nin Puşkin Meydanı'nda savaş karşıtı pankart açması üzerine dakikalar içinde tutuklandığını yazdı. Leipunsky'nin "Bu benim tek protesto şeklim. Bu insanlar beni temsil etmiyor ve benim adıma karar veriyor. Bu bana kendimi çok çaresiz hissettiriyor" dediği aktarıldı. Batı basınında, Moskova sokaklarında halkın Ukrayna'yla bir savaşa "hevesli olmadığı" vurgusu da yer aldı.

DEVLET TİYATRO SANATÇISI İSTİFA ETTİ

Moskova'da devlet tarafından finanse edilen bir tiyatronun yönetmeni Yelena Kovalskaya, Facebook'ta "Bir katil için çalışıp ondan para almak imkansız" diyerek işinden ayrıldığını duyurdu. “Şu anda birçoğunuzun Vladimir Putin'in dost canlısı Ukrayna ülkesine saldırısı karşısında çaresizlik ve utanç hissettiğinizi biliyorum" ifadelerini kullandı.

İnsan hakları aktivisti Marina Litvinovich de Facebook'ta bir video açıklamasında kitlesel protesto çağrısında bulundu: “Biz Rus halkı, Putin'in başlattığı savaşa karşıyız. Bu savaşı desteklemiyoruz, bizim adımıza yürütülmüyor."

GÖZALTINA ALINAN EYLEMCİ: PUTİN'İ TUTUKLAYIN

Batı basınına konuşan eylemci Ruslar ise ciddi baskı altında olduklarını söylüyor. 23 yaşındaki eylemci Anastasia Nestulya, "Şoktayım. Akrabalarım ve sevdiklerim Ukrayna'da yaşıyor" tepkisi verdi. 27 yaşındaki Svetlana Volkova da “Yetkililerin çıldırdığını hissediyorum” dedi. Paylaşılan görüntülerde de Moskova'da bir adamın üç polis tarafından sürüklenerek götürülürken “Kiminle kavga ediyorsunuz? Putin'i tutuklayın" dediği görüldü.

ÜNLÜ MUHALİF CEZAEVİNDEN SESLENDİ

Ülkedeki Batı destekli "ünlü" muhalif Aleksey Navalni de cezaevinden Ukrayna'ya destek açıklamaları yapıyor. Navalni televizyon kanalı Dozhd tarafından yayınlanan videoda "Bu savaşa karşıyım. Rusya ile Ukrayna arasındaki bu savaş, hırsızlıklarını örtbas etmek ve dikkatlerini ülke içindeki sorunlardan başka yöne çekmek için başlatıldı" açıklaması yaptı.

SPOR GAZETESİ: FUTBOLUN SIRASI DEĞİL

Öte yandan ülkede sportif faaliyetler yürütenler de savaş karşıtı kampanyaya katıldı. Rus spor gazetesi Sovyetskiy Sport bugün ilk sayfasını “Futbolla uğraşmanın sırası değil” başlığıyla yayımladı. Uluslararası spor konfederasyonu UEFA da Rusya'nın spor müsabakalarından men edilmesi talebini görüşmek için bugün bir toplantı gerçekleştirecek. UEFA'dan dün yapılan açıklamada, "Ukrayna'daki futbol camiasının yanındayız. UEFA İcra Kurulu tarafından alınacak kararlar yarın açıklanacaktır" denilmişti.

(DIŞ HABERLER)

Etiketler rusya ukrayna