Rusya: FATF üyeliğimizin askıya alınması tehlikeli bir adım

Rusya’nın Washington Büyükelçisi Antonov, Rusya'nın Mali Eylem Görev Gücü üyeliğinin askıya alınması hakkında açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Rusya-Ukrayna savaşının birinci yıldönümünde Rusya’nın üyeliğini askıya alması hakkında açıklamada bulundu.

Sputnik’in aktardığına göre, Antonov, Rusya'nın FATF üyeliğinin askıya alınmasını ‘tehlikeli bir adım’ olarak nitelendirdi.

‘ABD BUNUN TEHLİKELİ BİR ADIM OLDUĞUNU ANLAMAK İSTEMİYOR’

Anatoliy Antonov, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, Rusya'nın FATF üyeliğinin askıya alınması kararının, ‘terörün finansmanıyla mücadeleye yönelik küresel mimarinin yok olması tehdidini beraberinde getirdiğini’ söyledi.

Antonov, “ABD yönetimi, Rusya'nın FATF'ye katılımının askıya alınmasının, kara para aklama, terörün finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasıyla mücadeleye yönelik küresel mimarinin erozyona uğramasına yol açan tehlikeli bir adım olduğunu anlamak istemiyor” dedi.

Büyükelçi ayrıca, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın ‘Rusya'nın FATF'ye katılımının askıya alınmasından memnuniyet duyduğu’ şeklindeki açıklamasının ‘profesyonelce olmayan sorumsuzca bir tutum’ olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

Kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Rusya-Ukrayna savaşının birinci yıldönümü olan 24 Şubat’ta Rusya'nın üyeliğini askıya aldığını açıklamıştı.

FATF'den yapılan açıklamada, Rusya'nın ‘yasa dışı ve gerekçesiz işgali nedeniyle Ukrayna halkının uğradığı büyük can kayıpları ve yıkımdan derin üzüntü duyulduğu’ kaydedilmişti.

‘Rusya'nın eylemlerinin, küresel finansal sistemin güvenliğini, emniyetini ve bütünlüğünü geliştirmeyi amaçlayan FATF temel ilkelerine aykırı olduğuna’ işaret edilen açıklamada, söz konusu eylemlerin ‘FATF üyelerinin anlaşmaya vardıkları uluslararası işbirliği ve karşılıklı saygı taahhüdünü de ihlal ettiğine’ dikkat çekilmişti.

Açıklamada, bu kapsamda Rusya'nın FATF üyeliğinin askıya alındığı bildirilirken, Rusya'nın FATF standartlarını uygulama yükümlülüğünün sürdüğü belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler FATF Rusya savaş Ukrayna