Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Orwell’in 1984’ü totalitarizm değil, liberalizm hakkında

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, George Orwell'in distopik kitabı 1984'ün totalitarizmle değil liberalizmin sonuyla alakalı olduğunu öne sürdü.

1984 tarihli 1984 filminden bir kare
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üst düzey bir Rus diplomatı, George Orwell'in klasikleşmiş distopik eseri 1984’ün, totalitarizmin değil batı liberalizminin tehlikelerini anlatmak için yazıldığını öne sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Yekaterinburg'da halka açık bir konuşma sırasında "Uzun yıllar boyunca Orwell'in totalitarizmin dehşetini anlattığına inandık. Bu en büyük küresel sahtekârlıklardan birisi. Orwell liberalizmin sonu hakkında yazdı. Liberalizmin insanlığı nasıl bir çıkmaza götüreceğini tasvir etti” ifadelerini kullandı. 2019'da da Vladimir Putin, Financial Times'a liberalizmin “modası geçmiş” olduğunu söylemişti.

1949'da yayınlanan kitap, totaliterlik ve kitlesel gözetimin sonuçlarına dair bir masal uyarısı olarak görülüyor. Orwell'in romanda tasvir edilen totaliter hükümeti Nazi Almanyası ve Stalinist Rusya'dan örnek aldığına inanılıyor.

'İPTAL KÜLTÜRÜNDE YAŞAYANLAR BATILILAR'

The Guardian'ın haberine göre, dinleyicilerden birisi, Zakharova'ya, Rusya'nın Orwell'in romanının modern bir tekrarında yaşadığını öne sürdüklerinde insanlara nasıl yanıt vereceklerini sordu. Zakharova cevap olarak şunları söyledi:

“Orwell Sovyetler hakkında yazmadı, bizimle ilgili değildi. İçinde yaşadığı toplum hakkında, liberalizm fikirlerinin çöküşü hakkında yazdı. Orwell'in senin hakkında yazdığına inandırıldın.” 

Zakharova, izleyicinin cevap olarak şunları söylemesini önerdi: 

"Bir kişinin iptal edilebileceği bir fantezi dünyasında yaşayanlar batıda sizlersiniz."

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini haklı çıkarmak için yürüttüğü devlet medyası kampanyası 1984’e ve onun en ünlü sözleriyle benzetmelere yol açtı: “Savaş barıştır. Özgürlük köleliktir. Cehalet güçtür.”

Moskova, Vladimir Putin'in işgalini Ukrayna'yı “kurtarmak” için bir savunma operasyonu olarak gösteriyor. Ülkenin Ukrayna'daki hareketlerinin “savaş” ve “işgal” olarak tanımlanmasını yasaklayan katı yasalar çıkarıldı. Moskova'nın çabalarına rağmen veya belki de bu çabalar nedeniyle, 1984’ün satışları son zamanlarda Rusya'da keskin bir şekilde arttı. Bir satış yeri yüzde 75'lik bir artış gördüklerini söyledi.

'RUS ASKERLER DE 1984'Ü OKUYOR'

Ukraynalı bir çift, Kiev'in hemen dışındaki bir kasaba olan Irpin'den Rusların geri çekilmesinden sonra evlerine döndüklerinde, 1984'ün Rusça bir kopyasının raflarından çıkarıldığını ve kanepede açık halde durduğunu gördüler ve Rus askerlerinin bunu okuduğunu öne sürdüler.

Romanı Rusça'ya çeviren dilbilimci Viktor Golyshev, Zakharova'nın iddialarına karşı çıktı ve romanın hiç de liberalizmin çöküşü hakkında olmadığını söyledi:

“Bence totaliter bir devlet hakkında bu roman. Bunu yazdığında, totaliter devletler zaten düşüşteydi, ancak iki dünya savaşı arasında Avrupa'nın yarısında totaliter hükümetler vardı. O zamanlar liberalizmde bir düşüş yoktu.”

Belarus’ta ise yetkililer geçen hafta 1984’ü yasakladı ve satıcılara kitabı raflardan çekmeleri talimatı verildi. (DIŞ HABERLER)