Rusya: BM ile tahıl anlaşması görüşmesi 13 Mart’ta yapılacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, 18 Mart'ta süresi dolacak olan tahıl koridoru anlaşmasının süresinin uzatılmasını görüşmek üzere Rusya ve BM heyetlerinin Cenevre'de görüşeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan ve 18 Mart'ta süresi bitecek olan tahıl koridoru anlaşmasının yenilenme süreci hakkında açıklama yaptı.

Zaharova, İsviçre'nin Cenevre kentinde 13 Mart'ta Rusya heyeti ile BM temsilcileri arasında tahıl anlaşması ile ilgili toplantı yapılacağını bildirdi.

'RUSYA'YA YÖNELİK ENGELLER KALDIRILMAZSA UZATILMA İHTİMALİ DÜŞÜK'

AA'nın haberine göre, başkent Moskova'da düzenlediği haftalık basın toplantısında Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında 22 Temmuz'da İstanbul'da yapılan tahıl sevkiyatı anlaşmasının uzatılması konusuna değinen Zaharova, "Rus heyeti ve BM'nin üst düzey temsilcilerinin katılımıyla 13 Mart'ta Cenevre'de istişarelerin yapılması planlanıyor. Bu toplantıda tahıl anlaşması ele alınacak" dedi.

Zaharova, açıklamasında, 'Rus tarım ürünleri ve gübre sevkiyatına yönelik engellerin kaldırılmaması durumunda anlaşmanın uzatılması ihtimalinin düşük olduğunu' kaydetti.

'KUZEY AKIM İLE İLGİLİ SORUŞTURMA TALEPLERİMİZ DİKKATE ALINMADI'

Konuşmasında Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında 2022 yılında gerçekleşen patlamalara da değinen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, 'bu konuda Almanya, İsveç ve Danimarka'ya Rusya'nın katılımıyla bağımsız ve kapsamlı bir soruşturma yapılması için talepte bulunduklarını' aktardı. "Bu talepler dikkate alınmadı. Batı, bu konuda Rusya Federasyonu ile herhangi bir temastan kaçınıyor" diyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, 'patlamalarla ilgili açık ve şeffaf şekilde soruşturmanın yapılması gerektiğini' söyledi.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna tahılının ülke limanlarından ayrılamaması üzerine, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalanan tahıl koridoru anlaşması ilk olarak Kasım 2022’de uzatılmıştı. Anlaşma, eğer yeni bir uzatma kararı alınmazsa 18 Mart’ta sona erecek. 

Konuyla ilgili daha önce de açıklama yapan Rus yetkililer, 'anlaşmanın uzatılabilmesi için kendi tarım ihracatlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği' sinyalini vermişti. 

1 Mart’ta Reuters’a konuşan Ukrayna hükümetinden üst düzey bir kaynak ise Kiev yönetiminin BM ve Türkiye'ye anlaşmanın uzatılması talebini bir mektup ile ilettiğini, ancak 'talebe yanıt alamadığını’ ileri sürmüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 5 Mart’ta bir açıklama yaparak 'anlaşmanın küresel gıda fiyatlarını düşürerek başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün dünyada hane halklarına katkı sağladığını, bu girişimin kesintisiz şekilde uygulanması ve uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerini' söylemişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 8 Mart'ta Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tahıl anlaşmasının uzatılmasını görüştü. (DIŞ HABERLER)