Rüşvet skandalı sonrası PASOK'ta kırmızı alarm

Yunanistan'daki parlamento seçimlerine ramak kala Eva Kaili'nin isminin karıştığı rüşvet skandalının ardından, Kaili'nin ihraç edildiği PASOK'tan 'Truva atı' göndermesi geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu'nun (AP) bazı ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek için Katar'ın AP'de stratejik konumdaki kişilere rüşvet verdiği yönündeki iddialar gündemdeki yerini koruyor. Yunanistan'daki parlamento seçimlerine ramak kala Eva Kaili'nin de isminin karıştığı 'Katagate' skandalı, Yunanistan'ın iki büyük ve köklü partisini karşı karşıya getirdi. 

 

 

Kaili, geçtiğimiz hafta patlak veren skandala dek, Yunanistan ve Avrupa siyasetinin 'yükselen yıldızlarından biri' olarak anılıyordu. Kaili, 2014 yılından beri Yunanistan merkez solunun köklü partisi PASOK listesinden parlamentoya seçiliyordu. Yunanistan yetkilileri 'Katargate' için ön araştırma safhasında çalışmalarını başlatırken, basın ilgili soruşturmanı ilerleyen gün ve haftalarda genişleyebileceği bilgisini paylaştı.

PASOK, pazar gününden bu yana Kaili meselesi için özel toplantılar gerçekleştiriyor. 2010'lu yıllarda eski savunma bakanı Akis Çohacopulos'un isminin karıştığı bir skandal ile zor günler yaşayan PASOK, seçimlere sayılı aylar kala siyasî açıdan zor bir süreçten geçiyor.

Son dönemde yeniden destek oranı artan Yunanistan'ın üçüncü büyük partisinin mensupları, Yunanistan medya kuruluşlarına gerçekleştirdikleri açıklamalarda skandalın 'partiyi çok zor durumda bıraktığını' söyledi. Yunan medyası, parti içerisinde daha erken bir dönemde Kaili ile yolların ayrılmış olması gerektiği görüşünün hakim olduğunu aktardı. 

PASOK lideri Nikos Androulakis, Kaili skandalı ile ilgili olarak geçtiğimiz saatlerde sert mesajlar verdi. Androulakis, "Şeffaflık konularında tek bir şüpheye bile tahammül etmeyeceğim. Kimsenin PASOK'un yeni rotasını lekelemesine izin vermeyeceğim. Sağlam bir duruşa sahip olmalıyız" dedi.

PASOK, geçtiğimiz hafta sonu Kaili ile olan ilişkilerini sonlandırmış ve AP'deki koltuğunu teslim etmesini talep etmişti.

'TRUVA ATI' BENZETMESİ

Androulakis, diğer yandan yeni skandalla ilgili olarak iktidar partisi Yeni Demokrasi'ye yüklendi ve Kaili'yi iktidar partisinin PASOK içindeki 'Truva atına' benzetti. Androulakis, "Onu 'transfer' için hazırlıyorlardı. Şimdi ise onu tanımadıklarını iddia ediyorlar. Hatta bir yıl önce sona eren, temaslarımın yasadışı şekilde dinlenmesini, açık olmayan bazı ulusal güvenlik nedenleriyle, çok daha sonra soruşturulmaya başlanan bir ceza davasına (Kaili davasına) bağlama cesaretine sahipler" değerlendirmesinde bulundu.

'YOZLAŞMANIN BİR UNSURU'

Kaili ile ilgili gelişmeler için geçtiğimiz saatlerde Yunanistan Komünist Partisi'nden (KKE) yorum geldi. KKE Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas, "Çürümüş, yozlaşmış, sömürücü bir sistemde yaşıyoruz. Tüm bu Kaili tipi olguların çürümenin, Brüksel'den kaynaklanan bir sistemin yozlaşmasının bir unsuru olduğunun altını çiziyoruz" ifadelerini kullandı.