Rus yetkiliden Türkiye'nin açıklamasına yalanlama: Esir takası konuşulmadı

Kamu Başdenetçisi Malkoç'un açıklamalarının ardından Rusya İnsan Hakları Yüksek Komiseri Moskalkova, Ukraynalı mevkidaşı Lubinets ile olası bir 'esir takası' hakkında konuşmadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya İnsan Hakları Yüksek Komiseri Tatyana Moskalkova, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un 'esir takası' açıklamalarına ilişkin konuştu. Moskalkova ve Ukraynalı meslektaşı Dmitro Lubinets, geçtiğimiz hafta Ankara'da buluşmuştu. Şeref Malkoç, kendisinin de katıldığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna'nın toplam 1000 kişiyi içerecek büyük bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını söylemişti.

Söz konusu iddiayı yalanlayan Rus yetkili, Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiseri Dmitro Lubinets ile olası bir tutuklu takası hakkında konuşmadıklarını dile getirdi. Telegram kanalından açıklama yapan Moskalkova, "Ukrayna Ombudsmanı Dmitro Lubinets ile Ankara'da yaptığım görüşmelerde hiçbir zaman takas konusu gündeme gelmedi ve ben bu konuların Rusya Savunma Bakanlığı'nın yetkisi dahilinde olduğunu her zaman vurguladım" ifadelerini kullandı. Moskalkova, "Böylesine eşit olmayan bir takasın adil olarak değerlendirilemeyeceğine inanıyorum" dedi.

MALKOÇ NE DEMİŞTİ?

Malkoç, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Ukrayna’nın ombudsmanı Rusya’ya takas edilmek üzere 800 kişiden oluşan bir liste verdi ve Rus ombudsman da 200 kişilik bir liste verdi” demişti.

Malkoç, Rusya ve Ukrayna ombudsmanlarının kendisinin de katıldığı bir toplantıda listeleri birbirine ilettiğini ve Türkiye’nin esir takası için İstanbul’da bir ‘insani koridor’ oluşturmaya hazır olduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)