Rus gazeteci Antonina Favorskaya tutuklandı

Moskova'daki Basmanny Mahkemesi, Rus muhalif Navalni'nin vakfıyla bağlantısı dolayısıyla 'aşırılıkçılık' suçlaması yöneltilen gazeteci Favorskaya'nın en az 28 Mayıs'a kadar tutuklu kalmasına hükmetti.

Antonina Favorskaya, Moskova'da hakim karşısına çıktı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da 17 Mart'ta gözaltına alınan gazeteci Antonina Favorskaya'nın 28 Mayıs'a kadar tutuklu yargılanmasına karar verildi. Tutulduğu ceza kolonisinde 16 Şubat'ta hayatını kaybeden muhalif Aleksey Navalni'nin yargı sürecini haberleştiren ve başkent Moskova'daki Basmanny Mahkemesi'ne çıkarılan Favorskaya, aşırılıkçılık ile suçlandı. 

SUÇLU BULUNURSA 6 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİR

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, mahkemenin ismini 'Antonina Kravtsova' olarak belirttiği gazetecinin duruşması kamuoyuna kapalı bir şekilde yapıldı. Savcıların 'kapalı duruşma' talebine mahkeme başkanının verdiği destek ise Favorskaya ve avukatları tarafından protesto edildi. Favorskaya, "Ben kapalı bir sürece tamamıyla karşıyım. Basının burada ne olduğunu, neyle suçlandığımı bilmesi gerekiyor" dedi.

Dün görülen duruşmanın mahkeme belgelerine göre, Antonina Favorskaya'ya, Navalni'nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı için malzeme toplama, video ve yayın üretme ve düzenleme suçlaması yöneltildi. Vakıf, Rus yetkililer tarafından 'aşırılıkçı' bulunarak 'yasa dışı' ilan edilmişti. Favorskaya, kendisine yöneltilen 'aşırılıkçı bir grupla iltisak' suçundan suçlu bulunması halinde 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. 

Ne olmuştu?

Rusya'nıdaki hak ihlallerini takip eden OVD-Info isimli insan hakları kuruluşu, Favorskaya'nın 27 Mart Çarşamba günü geç saatlerde gözaltına alındığını ve Navalni'nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın sosyal medya platformlarında paylaşım yaptığı için 'aşırılıkçı bir örgüte' katılmakla suçlandığını aktarmıştı. Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmysh ise Favorskaya'nın vakfın platformlarında paylaşım yapmadığını belirterek Rus yetkililerin 'bir gazeteci olarak işini yaptığı için onu hedef aldığını' iddia etmişti.

OVD-Info, Antonina Favorskaya'nın ilk olarak Navalni'nin mezarına çiçek bıraktıktan sonra 17 Mart'ta gözaltına alındığını bildirmişti. 10 gün hapishanede tutulan Favorskaya'ya 'polise itaatsizlik' suçlaması yöneltilmişti. Ardından, gazetecinin gözaltı süresi bitmişti. Yetkililer, Favorskaya'ya yeniden suçlama yönelterek 29 Mart Cuma günü başkent Moskova'daki Basmanny Bölge Mahkemesi'ne çıkarılmasına hükmetmişti. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)