Rus fidye yazılım grubu LockBit'e uluslararası operasyon: 'Hackerları hackledik'

İngiltere, aralarında ABD'nin de olduğu bir dizi ülkeyle birlikte Rus fidye yazılım grubu LockBit'e uluslararası bir polis operasyonu düzenlediklerini açıkladı.

"Bu site, artık kolluk kuvvetlerinin kontrolündedir" (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya çapında binlerce kişiden 120 milyon dolar topladığı düşünülen Rus fidye yazılım grubu LockBit'e uluslararası bir polis operasyonu düzenlendi. İki kişi gözaltına alınırken, iki kişinin de ABD tarafından yaptırım listesine alındığını ifade edildi.

Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre, konuyla ilgili olarak 20 Şubat Salı günü İngiltere, ABD ve Avrupa makamlarından açıklamalar yapıldı. İngiltere'nin Ulusal Suç Ajansı (NCA) LockBit fidye yazılım grubunu hedef alan uluslararası operasyona liderlik ettiklerini belirtti. Operasyon sonucunda Polonya ve Ukrayna'da iki kişinin gözaltına alındığı ve 200 kripto para hesabına el konulduğu bilgisi verildi. 

'BU SİTE ARTIK KOLLUK KUVVETLERİNİN KONTROLÜNDE'

Adalet Bakanlığı da her ikisi de Rusya vatandaşı olan iki kişi hakkında düzenlenen iddianameyi kamuoyu ile paylaştı. Bu iki şüphelinin 'LockBit'in sistemlerine geniş bir erişim' sahibi olduğu ve altyapıları kontrol altına aldığı ifade edildi. NCA Genel Direktörü Graeme Biggar da başkent Londra'da düzenlenen basın toplantısında, "Hackerları hackledik" dedi.

Bu açıklama yapılmadan önce, LockBit'in 'karanlık web'deki sızıntı internet sitesinin açılış sayfasında "Bu site, artık kolluk kuvvetlerinin kontrolü altındadır" mesajı yayınlandı. Mesajda İngiltere'deki NCA'nın ABD'deki Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve uluslararası kolluk görev gücü 'Operation Cronos' ile yakın işbirliği içinde çalıştığı belirtildi. Söz konusu operasyona İngiltere ve ABD'nin yanı sıra Almanya, Fransa, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve Europol'ün de katıldığı bilgisi verildi. 

ABD'DEN İKİ KİŞİYE YAPTIRIM

ABD, bu bağlamda ayrıca finans sektörüne yönelik fidye yazılımı saldırılarından sorumlu olan Rusya merkezli LockBit ile ilişkili iki kişiyi yaptırım kapsamına aldı.

AA'nın aktardığına göre, ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın ABD'ye müttefiklerine ve ortaklarına fidye yazılımı saldırıları düzenleyebilen LockBit gibi gruplar için güvenli bir liman sunmaya devam ettiği öne sürüldü.

LockBit'in 2023 yılında Çin Sanayi ve Ticaret Bankası'na (ICBC) yapılan fidye yazılımı saldırısından sorumlu olduğuna işaret edilen açıklamada, ABD'nin siber suçlarla mücadelede mevcut tüm yetki ve araçları kullanmaya kararlı olduğu ifade edildi.

KİMLERE YAPTIRIM UYGULANACAK?

Açıklamada, ABD'nin Rusya merkezli fidye yazılımı grubu LockBit'e bağlı iki kişiye yaptırım uyguladığı belirtilerek, bu kararın ABD Adalet Bakanlığı, FBI ve ülkenin uluslararası ortaklarıyla devam eden işbirliğinin sonucunda geldiği bildirildi.

Yaptırım uygulanacak kişilerden ilkinin Ivan Gennadievich Kondratiev olduğu ifade edilen açıklamada, Kondratiev'in LockBit'e bağlı alt grup "National Hazard Society"nin lideri olduğu aktarıldı. Açıklamada, Artur Sungatov'un da Lockbit fidye yazılımı grubunun üyesi olduğu ve grubun fidye yazılımı saldırılarına aktif olarak katıldığı kaydedildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)