RTÜK'ten TELE1'e 7 gün yayın durdurma kararı

RTÜK, tutuklu gazete Merdan Yanardağ'ın ifadelerini gerekçe göstererek TELE1'e, 7 gün ekran karartma ve üst sınırdan idari para cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın PKK lideri Abdullah Öcalan hakkındaki sözleri nedeniyle kanala, 7 gün kapatma ve yüzde 5 para cezası kararı verdi.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı kararı, "RTÜK, Merdan Yanardağ’ın yayını nedeniyle Tele 1’in 7 gün kapatılmasına % 5 para cezasına karar verdi! Gerekçe “toplumu kin ve düşmanlığa tahrik” Ekran karartması için bu madde özel olarak seçildi. “Terörü övmekten” de 5 kez program durdurma, % 5 para cezasına hükmedildi!" diyerek duyurdu.

RTÜK Üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, ayrıca yayın sırasında 'terörü övme suçu' iddiasıyla kanala beş kez de program durdurma cezası verildiğini söyledi.

Taşcı, "Cezanın dayandırıldığı B bendine baktığınızda, özel olarak seçilmiş, tamamen yayıncının sesini kesmeye, özgür medyayı boğmaya yönelik. Orada TELE1'in yayınındaki sözler belki 6112 yasa içinde pek çok madde yönünden değerlendirilebilirdi. Ama maalesef Üst Kurul'un çoğunluğu B bendini ağırlıklı gördü. Bu özel seçilmiş bir madde. Eğer ceza sadece D bendinden verilmiş olsaydı, TELE1'deki Merdan Yanardağ'ın programı beş kez durdurulacaktı. Oysa bu madde özellikle seçilerek yedi gün, TELE1'in ekranları tamamen kararacak. Mahkeme bu kararı durdurmazsa izleyiciler TELE1'i açtıklarında karşılarında simsiyah bir ekranla karşılaşcaklar. Tele1'in cezalandırılması gibi görünüyor ama aslında bu halkın cezalandırılması anlamına gelen bir karardır. TELE1 son bir yıl içinde ilk cezasını 5 Mart'ta ayında almıştı. Bu ikincisi olmuş oldu. Önümüzdeki mart ayına kadar B bendinden bir ceza alırsa Tele1'in iptalinin lisansının iptali gündeme gelecek. Aslında Tele1'in şu an yedi gün ekranı karartılacak ama  yaklaşık altı, yedi ay boyunca RTÜK'ün, Ebubekir Şahin'in kılıcı sallanmaya devam edecek gibi görünüyor" dedi.

RTÜK üyesi Tuncay Keser de şöyle konuştu: "Bugün RTÜK ceza yargısının yapmadığını yaparak bir konuşmadan iki suç çıkardı. Ceza yargısı terör örgütü propagandası yapmak maddesinden tutuklama kararı verirken, burada hem terör örgütü övgüsü var hem de halkı kin ve düşmanlığa tahrik. B maddesi özellikle seçilmiş bir madde. Zorlamayla bu madde devreye sokuldu ve hüküm oluşturuldu. Bu suçun doğru tanımlanması ve cezanın orantılı olması gerekliliğine aykırı bir karar oldu. Muhalefet şerhimizi yazacağız. Bu karar haksızdır, orantısızdır. Halkın haber alma hakkına ağır bir darbedir. Umarım yargı bu konuda, basın-ifade özgürlüğünden yana tavır gösterir ve bu cezayı durdurur. Bu tüm medyaya verilmiş bir gözdağıdır."

(HABER MERKEZİ)