RTÜK'ten KRT ve TELE 1'e ceza

RTÜK, yayında Adnan Menderes hatırlatması yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ı affetmeyerek KRT’ye idari para cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın sözleri nedeniyle KRT TV'ye para cezası verdi. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı karara tepki gösterdi.

RTÜK, KRT’de yayınlanan “Şimdiki Zaman” programı hakkındaki uzman raporunu inceledi. Üst Kurul, "yapımın bir bölümünde kullanılan bazı ifadelerin kurum ve kişileri eleştirmenin ötesinde küçük düşürücü ve itibarsızlaştırıcı nitelikte olduğu" kararına vardı. RTÜK Üyeleri toplantıda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da hakkında soruşturma başlatılan yayın konuğu Engin Altay’ın söylediği, “…. her şeyi namusla yaparsan AK Parti’de yadırganırsın. Devleti soymanın AK Parti’den önce üç yolu vardı şimdi on bir yolu var…. Çünkü hem ilk derecede hem istinafta hem hatta Yargıtay’da maalesef hukuk rafa kalktı. …..Sonu benzemesin Menderes’e” sözlerini tartıştı.

Üst Kurul, Cumhurbaşkanı’na, yargı kurumlarına ve AK Parti’ye yönelik kullanılan ifadelerin sorumlu yayıncılık anlayışı dışında, eleştiri sınırlarını aşan, aşağılayıcı ve küçük düşürücü nitelikte olduğuna kanaat getirerek yayıncı KRT’ye idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

'ŞAHİN MUHALEFETE SINIR ÇİZİYOR'

Kararla ilgili Twitter hesabından açıklamada bulunan İlhan Taşcı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e tepki gösterdi. Taşcı, "Ebubekir Şahin, iktidardan aldığı güçle muhalefetin neyi söyleyeceğine sınır çizmeye kalkışıyor" dedi.

"RTÜK, eskiden siyasilerin söylemlerini incelemezdi bile" diyen Taşcı, "Ebubekir Şahin, 'Cumhurbaşkanımızın emri benim için talimattır' demişti. Erdoğan, AKP grubunda Engin Altay’ı hedef aldı, Şahin de ilk Üst Kurul toplantısının gündemine bu dosyayı aldı. İstedikleri kimse araştırmasın, sorgulamasın, konuşmasın, sussun" diye devam etti.


TELE 1'E YAPTIRIM

Kurulda ele alınan diğer bir raporsa TELE 1’e aitti. “Ankara Rüzgârı” programını görüşen Üst Kurul, yapımın bir bölümüne konuk olarak katılan Rifat Serdaroğlu tarafından söylenen, “Hâlâ bu ülkede Atatürk adını ananlardan, Atatürk ilkelerinden bahsedenlerden nem kapan, sinir olan, gıcık kapan bir iktidar var … şimdi söylemek istemiyorum ama yani zaten sırtında Kuddusi Okkır’dan tutun Kaşif Kozinoğlu’ndan Yarbay Ali Tatar’a kadar bir sürü ölümün sorumluluğu olan bilinen bilinmeyen adam öldürme kabiliyetine sahip bir örgüt var” ifadeleriyle yayının devamındaki "iş dünyasının Cumhurbaşkanı’ndan korktuğu ve kendisinin görevde kalmaya devam etmesi durumunda Türkiye’de demokrasinin yok olacağı, insanların korkmadan bir araya gelerek Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi bir Kuvva-ı Milliye mücadelesi içerisine girmesi gerektiği" şeklindeki sözleri inceledi.

Kurul Serdaroğlu’nun sözlerinin, "söz konusu siyasi partinin toplum nezdindeki itibarını zedeleyici bir niteliğe sahip olduğu ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı" tespitiyle TELE 1’e idari para cezası verilmesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)