RTÜK'ten 'Kızıl Goncalar' dizisine 2 kez durdurma cezası

RTÜK, 'Kızıl Goncalar' dizisine 'toplumun milli ve manevi değerlerine' aykırılıktan yüzde 3 idari para, 2 kez de program durdurma cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Haftalık olağan toplantısını yapan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, izleme raporlarını görüştü. Kurulun gündeminde Fox Tv ekranlarında yayınlanan 'Kızıl Goncalar' dizisi vardı. 

RTÜK, tarikat ve cemaatlerin iç yüzünü kurgusal olarak anlatan diziye 'toplumun milli ve manevi değerlerine' aykırılıktan yüzde 3 idari para 2 kez de program durdurma cezası verdi.

RTÜK Üyesi Tuncay Keser, X’teki (Twitter) paylaşımında, diziye verilen cezanın gerekçelerinden birinin "börek sahnesi" olduğunu belirtti. 

YAYINCILIK İLKESİ İHLALİ

Üst Kurul, 31 binin üzerinde şikayet üzerine söz konusu dizi hakkında hazırlanan izleme raporunu ele aldı. Dizide geçen diyaloglarda İslam’a ve Müslümanlara yakışmayacak sıfatların dindar görünümlü karakterler için kullanılması ve dini hassasiyetlere sahip toplum kesimlerinin aşağılandığı sahneler RTÜK tarafından yayıncılık ilkesi ihlali olarak değerlendirildi.

6112 sayılı Yasa’da geçen "Yayın hizmetleri,….toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" hükmünü ihlal ettiği belirtilen yayıncı Fox’a üst sınırdan idari para cezası ve 2 kez program durdurma yaptırımı uygulandı.

RTÜK, Doğan Şentürk’ün moderatörlüğünü yaptığı 'Orta Sayfa' programını da inceledi. Şentürk’ün yorumlarını irdeleyen Üst Kurul Üyeleri, programdaki ifadelerin Yasa ihlali olduğuna karar verdi. Yayıncı televizyon Fox hakkında üst sınırdan idari para cezası kararı verildi.

BEYAZ TV'YE YAPTIRIM

Daha önce yine RTÜK’ten ceza alan Beyaz TV’nin 'Derin Futbol' programı, geçen hafta alınan 'Spor Yayınları İlke Kararı'na uymadığı için Üst Kurul’dan yaptırım gördü. TFF’nin şikayet başvurusu yaptığı programı değerlendiren RTÜK, programdaki sözler ile açıklamalar üzerine yayıncı kanala üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

TGRT HABER'İN FUTBOL PROGRAMINA CEZA

TGRT'de yayınlanan 'Stüdyoda Futbol' isimli yayını ele alan Üst Kurul, programdaki herhangi bilgi ve belgeye dayanmaksızın hakemleri suçlayan ifadeleri Yasa ihlali olarak değerlendirdi.

Yasa’nın 8. Maddesi'nde yer alan "Yayın hizmetleri,…. Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz” hükmünü ihlal ettiği aktarılan TGRT Haber’e üst sınırdan idari para cezası verildi.

TGRT'YE KAHVE REKLAMINDAN İKİNCİ CEZA

Kurul ayrıca, TGRT’nin hafta sonu haber bülteninde spikerin masasında bulunan markalı kahve bardağı ceza getirdi. RTÜK Kanunu’nda bulunan “yayınlarda gizli ticari iletişime yer verilemez.” hükmünü ihlal eden yayın için TGRT Haber’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulandı.

TELE 1'E 3 AYRI CEZA

Tele 1’de yayınlanan '5. Boyut' programında oyuncu ve yapımcı Yılmaz Güney'in hayatı hakkında yorumlar yapılırken, sanatçının işlediği cinayeti haklı ve masum gösterdiği öne sürülen ifadeler üzerine Üst Kurul, Merdan Yanardağ ve Atilla Dorsay’ın açıklamalarının "Yayın hizmetleri,… Suç işlemeyi, suçluyu ve suç örgütlerini övücü, suç tekniklerini öğretici nitelikte olamaz.” hükmünü ihlal ettiği için Tele 1’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Tele 1’in 'Forum Hafta Sonu' programı ise sunucu Namık Koçak’ın muhafazakarları 'iki yüzlü' ilan ettiği gerekçesiyle RTÜK'ten ceza aldı.

Tele 1’ün üçüncü dosyası da, 'Gündem Özel' programına ilişkindi. Kamuoyuna yansıyan fenomenler davası olarak bilinen durum üzerine yapılan yorumlarda Nedim Türkmen’in Türkiye’den “uyuşturucu üssü” ve “kara para merkezi” olarak bahsetmesini inceleyen RTÜK, iddia edilen suçlamaların yayıncılık ilkesi ihlali olduğunu belirtti.

Tele 1’in cezaları üst sınırdan uygulandı.

ESMERAY'IN LGBTİQ+ YORUMLARI YASAYA AYKIRI BULUNDU

Transaktivst Esmeray'ın Halk TV’de 'Halk Meydanı' programında söylediği  "Şu anda beni ekranda gören özellikle Z kuşağında olan LGBT+ çocuklar şu an çok seviniyorlardır ve kendilerini yalnız hissetmiyorlardır buna eminim" cümleleri de üst sınırdan yaptırıma uğradı. RTÜK, Esmeray'ın cümlelerini yasaya aykırı buldu.

Esmeray bu sözleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle hazırlanan "Halk Meydanı"nda söylemişti. 

SZC, KRT VE FLASH HABER'E YAPTIRIM

SZC logolu yayıncıda 'Para Politika' isimli programda sunucu Ebru Baki’nin TÜİK çalışanları hakkındaki sözleri de RTÜK tarafından üst sınırdan müeyyideye tabi tutuldu.

RTÜK, KRT’ye de yaptırım uyguladı. Gerekçe, KRT’de “Zafer Arapkirli ile Medyaterapi” programında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan hakkında sarf edilen sözler oldu.

RTÜK toplantısında Flash Haber’de yayınlanan 'Başkent’te Gündem' programı hakkında hazırlanan iki ayrı rapor görüşüldü. Programda Turgut Koçak'ın MHP hakkında söylediği sözlerin ayrıştırıcı, eleştiri sınırını aşan, hakaret ve iftira içeren sözleri olduğu ve Fatih Ertürk ile Fahrettin Fidan’ın toplumun belli bir kesimini aşağılayan ifadelerin yer aldığı belirtilerek yayıncı kanala üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulandı.

NETFLIX'E DE PARA VE KATALOGDAN ÇIKARMA CEZASI

RTÜK’ün son toplantısında Türkiye’de dijital yayıncılık yapan uluslararası yayın kuruluşları da masadaydı. Üst Kurul, İspanya yapımı "Pieles” isimli filmde bir genelevde geçen sahneler nedeniyle, Netflix yayın platformuna idari para ve katalogdan çıkarma cezası verdi.

RADYOCU KADİR ÇÖPDEMİR'E ÜST SINIRDAN CEZA

Radyocu Kadir Çöpdemir, yayında dile getirdiği küfür nedeniyle RTÜK’ten üst sınırdan ceza aldı. Çöpdemir’in yayını için Show Radyo hakkında ağır idari para cezası yaptırımı kararı alındı.

RTÜK, Cadde TV ve İlke TV’deki ihlallere de yaptırım uyguladı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)