RTÜK'ten Halk TV'ye 'türban' cezası

RTÜK, CHP'li Fikri Sağlar'ın türbanla ilgili yaptığı açıklamayı gerekçe göstererek Halk TV'ye para cezası verdi. Tele 1'e de Ana Haber Bülteni sunucusu Evren Özalkuş'un Diyaneti'i eleştirmesi nedeniyle ceza kesildi.

Fikri Sağlar.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) muhalif kanallar Halk TV ve Tele 1’e idari para ceza verdi. “Şirin Payzın ile Sözüm Var” programına konuk olarak katılan eski CHP Milletvekili Fikri Sağlar, “Ben yargılandığım zaman türbanlı bir hakimin karşısına gittiğimde benimle ilgili haklarımı koruyacağı ve adaleti yerine getirebileceği doğrultusunda kuşkum var. Nitekim de başıma da geldi. …ama örtünmesi bir militanlaşmanın ve bir ideolojik mücadelenin nedeni ise kaldı ki öyleydi, şimdi geldiler işbaşına geldiler o mücadeleyle olan insanlar…” demişti.

RTÜK bu sözleri, “toplumun adalet mekanizmasına olan güvenini zedeleyeceği, halkta gerilime ve ayrışmaya sebep olabilecek beyanlar” gerekçesiyle Halk TV’nin yasa ihlali yaptığını iddia etti.

Sağlar’ın sözleri nedeniyle yayında uyarılmadığına da dikkat çeken RTÜK, 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin 1. Fıkrasının (e) bendinde yer alan "Yayın hizmetleri…. rk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez" ilkesini ihlal ettiğini belirterek Halk TV’ye idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

TELE 1 DE CEZA ALDI

RTÜK, Tele 1 ana haber bülteni sunucusu Evren Özalkuş'un öğretim görevlisi Aylin Sözer cinayetine ilişkin olarak söylediği sözleri de inceledi.

Evren Özelkuş, haber bülteninde Aylin Sözer'in yakılarak vahşice katledilmesine ilişkin haber aktarımında “Az sonra Diyanet İşleri Başkanlığının, bizim kadınlığımıza, yuvamıza, ailemize, çocuk sahibi olmamıza, iş yaşamımıza dair nasıl neye karıştığı ile ilgili haberi de getireceğiz ekrana. Öyle olduğu müddetçe bu cinayetler de devam edecek gibi görünüyor" demişti. Bu sözler nedeniyle RTÜK, Tele 1’e idari para cezası müeyyidesi uyguladı. (HABER MERKEZİ)