RTÜK’ten Halk TV’ye ‘Kılıçdaroğlu’ cezası

RTÜK, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yönelik bir kadının tutumunu eleştiren gazeteci İsmail Saymaz’ın sözleri nedeniyle Halk TV’ye para cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV'de yayınlanan 'Perdenin Önü Arkası' programında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik Çorum’da nezaketsiz davranışta bulunan bir kadını eleştirdi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Halk TV’ye Saymaz’ın söyleri nedeniyle yüzde 3 para cezası verdi.

RTÜK BAŞKANI ŞAHİN’İN SALONDAN ÇIKARILMASI TEKLİFİ GÜNDEME ALINMADI

Halk TV’ye yönelik cezaya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, “CHP Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’na Çorum’da kadim Anadolu kültürüne aykırı, nezaketten uzak davranan hanımefendinin eleştirilmesi nedeniyle Halk TV’ye oy çokluğuyla yüzde 3 para cezası verildi. O hanımefendi başka siyasetçi şahsa aynı davranışı sergilese hali nice olurdu!?” ifadelerini kullandı ve şunları kaydetti:

“Bugünkü toplantıda; Halk TV’de İsmail Saymaz’ın sözlerine ilişkin RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in daha önce attığı tivitle ihsası reyde bulunduğundan bu dosyada salondan çıkarılmasını kurula teklif ettim. Sayısal çoğunluğa sığınan Şahin 2’ye karşı 6 oyla gündeme dahi aldırmadı.”

RTÜK'ün uyguladığı para cezalarının bir önceki ay elde edilen reklam gelirinin yüzde 3'ü ile yüzde 5'i arasında değiştiği belirtiliyor.

 

 

 


NE OLMUŞTU?

RTÜK orman yangınları haberleri yapan bazı kanallara idari para cezası gündemiyle toplanmıştı. Üst Kurul toplantısında RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, “ihsas-ı reyde” bulunmakla suçlanarak RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in teklifiyle AK Parti ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla toplantıdan çıkarılmıştı. Taşçı toplantıdan çıkarılmasının gerekçesine ilişkin, “Yangın haberlerine 'özel hat' üzerinden sansür girişimini deşifre etmem ve yangın haberleriyle ilgili bugünkü Üst Kurul toplantısında ceza isteminin görüşüleceğini kamuoyuyla paylaşmam” ifadelerini kullanmıştı.

Bu olayın ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV'de yayınlanan 'Perdenin Önü Arkası' programında CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yönelik bir kadını eleştiren gazeteci İsmail Saymaz ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapmış, “Bir anne hakkında TV’de çocuğunun elinden alınmasına varacak kadar nezaket ve vicdan sınırlarını zorlayan ifadeler kullanıldı, hakaret edildi. Bir anneye, bir kadına yönelik hakaret ve sözlü psikolojik şiddet içerikli yayın nedeniyle program hakkında inceleme başlatılmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Şahin’in bu sözleri üzerine Taşçı açıklama yapmış, "Sayın Ebubekir Şahin 'hakaret edildi' ifadeniz adalet ve tutarlılığınızın testi için Kurula bir fırsat verecek. Dosyanın görüşüleceği RTÜK toplantısına ihsas-ı rey nedeniyle katılamazsınız” demişti.

TELE 1'E 'UCUBE' CEZASI

RTÜK ayrıca, Tele 1'de yayınlanan '4 Soru 4 Cevap' programına konuk olarak çıkan Merdan Yanardağ'ın "RTÜK'ün kendisi ucube bir kuruldur" ifadesi nedeniyle; Yanardağ'ın aynı programın başka bölümlerinde de 'ayrımcı ifadeler' kullandığı ve 'hükümete, spor camiasına ve TRT'ye hakaret ettiği' savunularak, Tele 1 kanalına üç ayrı idari para cezası uyguladı.

Son olarak, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün TR 35 kanalındaki '8. Gün' programındaki sözleri nedeniyle kanala yaptırım uygulandı.