RTÜK’ten ‘fuhuş evi’ sözlerine ‘göstermelik’ ceza

RTÜK, üniversiteleri 'fuhuş evi' olarak niteleyen Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nun sözleri nedeniyle AKİT TV’ye idari para cezası verdi. Tutarı eleştiren RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, “En üst sınırdan yaptırım yerine ‘göstermelik’ verilen bu cezayı kabul etmek mümkün değil” dedi.

Ebubekir Sofuoğlu'nun sözleri kamuoyunda büyük tepki çekmişti.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Katıldığı televizyon programında "üniversitelerin fuhuş evine döndüğünü" söyleyen Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nun sözleri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) görüşüldü. RTÜK bu sözler nedeniyle AKİT TV’ye yüzde 1 idari para cezası verdi. Kararla, kanalın bir önceki ay elde ettiği reklam gelirinin yüzde 1’i oranında idari para cezası uygulanmış oldu.

Kurul üyeleri İlhan Taşcı ve Okan Konuralp’in muhalefet şerhine karşı 6 üyenin oyuyla alınan karara ilişkin açıklama yapan Taşçı, “Dostlar alışverişte görsün türünden bu ‘ceza’, hastalıklı bir ruhun dile getirdiği hezeyanların duymazdan, görmezden gelinmesi, hafife alınması anlamına gelmektedir” dedi.

‘GÖSTERMELİK BU CEZAYI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL’

İktidarı eleştiren televizyon kanallarına en üst sınırdan ceza verildiğinin bilinen bir gerçek olduğunu açıklamasında belirten Taşcı şunları kaydetti:
“Söz konusu yayındaki ‘fuhuş evleri’ ifadesi, milyonlarca üniversiteli genci hedef alması, ailelerini rencide etmesi nedeniyle toplumun tüm kesiminde infial yaratmıştır. Hal böyleyken, insanlıktan nasiplenmemiş, hastalıklı bir ruh halinin dile getirdiği sözler nedeniyle RTÜK Yasası’nın yayınlarda ‘…toplumda nefret duyguları’ oluşturulamayacağını düzenleyen 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendinden en üst sınırdan yaptırım yerine ‘göstermelik’ bu cezayı kabul etmek mümkün değildir.” (DUVAR)