RTÜK'e üye seçiminde Cumhur İttifakı

RTÜK’te boşalacak 3 üyelik için gelecek hafta seçim yapılacak. AK Parti’nin kendisine düşen iki kontenjandan biri için MHP’ye yakın Türkgün Gazetesi’nden bir ismi aday göstermesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) AK Parti kontenjanından seçilecek 2, MHP kontenjanından seçilecek 1 üyelik için belirlenen isimler Meclis Başkanlığına sunuldu. Edinilen bilgiye göre AK Parti’nin iki adayından biri MHP’ye yakınlığı ile bilinen Türkgün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Orhan Karataş oldu.

RTÜK’e AK Parti kontenjanından seçilmiş 1 ve MHP kontenjanından seçilmiş 2 üyenin görev süreleri 21 Temmuz'da dolacak. Boşalacak 3 üyelik için TBMM Başkanlığı siyasi parti gruplarının sandalye sayısına göre yeni bir hesaplama yaptı. Bu hesaplamaya göre MHP'nin bir üyesi AK Parti'ye geçti. Bu doğrultuda boşalacak 3 üyelik için AK Parti’den 2, MHP’den 1 üyelik kontenjanına uygun sayıda aday belirlenmesi için iki partiye yazı yazıldı.

Mevcut yasaya göre partiler kendilerine düşen üyelik kontenjanı için belirlenen sayının iki katı aday gösteriyor. Teamüllere göre de Genel Kurul’da yapılan seçimde ilk sırada gösterilen aday seçiliyor.

MHP, kendisine düşen 1 üyelik için adaylarını Meclis Başkanlığına bildirdi. Bu isimler MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin basın danışmanı Deniz Güçer ve ikinci sırada Türkgün Gazetesi Ankara Temsilcisi Kadir Yıldız oldu.

AK Parti kontenjanından seçilecek 2 üye için verilen süre bugün doldu. Edinilen bilgiye göre AK Parti 2 kişilik kontenjan için ilk sıralarda Sağlık Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’nde görev yapmış olan Mehmet Çakırtaş'ı ve Türkgün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Orhan Karataş'ı aday gösterdi.

Mehmet Çakırtaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Özel Kalem Müdürlüğünü yapmıştı. Çakırtaş’ın adı şehir hastanelerinde yakınlarına kiralanan işletmelerle ve kendisine tahsis edilen lojmanı bakanlıkça tadilat yapıldıktan sonra satın almasıyla gündeme gelmiş, ancak Çakırtaş bu iddiaları reddetmişti.

AK PARTİ KONTENJANINDAN MHP’YE YAKIN İSİM

AK Parti’ye düşen ikinci kontenjan için aday gösterilen diğer isim ise MHP’ye yakınlığı ile bilinen Türkgün Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Orhan Karataş oldu. Meclis Başkanlığı hesabına göre MHP kontenjanından seçilen 2 üyeden 1’i AK Parti’ye geçti. Karataş AK Parti kontenjanından aday gösterilerek RTÜK üyesi olması durumunda MHP kontenjanından seçilen üye sayısının "fiili" olarak yine 2 olacağı ifade ediliyor.

İYİ PARTİ İTİRAZ ETMİŞTİ

MHP'den boşalan 2 üyelik kontenjanından birinin AK Parti'ye geçmesine İYİ Parti itiraz etmişti. Yeniden değerlendirme için Meclis Başkanlığına yapılan başvuru olumlu sonuçlanmadı. Mevcut hesaplama yönteminde İYİ Parti’ye kontenjan düşmediği bilgisi iletildi.

RTÜK üyeleri 6 yıl görev yapıyor. Üyelerin üçte biri iki yılda bir yenileniyor. RTÜK'te boşalacak 3 üyelik için gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’nda seçim yapılacak.

Etiketler MHP AK Parti RTÜK