RTÜK’e AK Parti ve MHP’den 3 üye seçilecek, İYİ Parti’den itiraz var

RTÜK’te AK Parti kontenjanından boşalacak 1, MHP kontenjanından boşalacak 2 üye için Meclis’te seçim var. Meclis Başkanlığı MHP üyeliklerinden birini AK Parti’ye verdi. İYİ Parti itiraz etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) boşalacak 3 üyelik için gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’nda seçim yapılacak. 2’si AK Parti, 1’i MHP kontenjanından belirlenecek üye seçimi için yapılan hesaplamaya İYİ Parti’den itiraz geldi.

9 kişiden oluşan RTÜK’teki 3 üyenin görev süresi 21 Temmuz’da dolacak. AK Parti kontenjanından seçilen üye İlhan Yerlikaya ve MHP kontenjanından seçilen üyeler Esat Çıplak ile Arif Fırtına yerine yeni üyeler belirlenecek.

Meclis Başkanlığı, gelecek hafta yapılması planlanan seçim için parti kontenjanlarını belirleyen bir hesap yaptı. Siyasi parti gruplarının üye sayısı üzerinden yapılan hesaplamaya göre seçilecek üyelerin 2’si AK Parti, 1’i MHP kontenjanından belirlenecek. Meclis Başkanlığı bu hesabı yaptıktan sonra AK Parti ve MHP’ye düşen üyelikler için bu üye sayısının iki katı aday belirleyip 18 Haziran’a kadar Meclis Başkanlığı'na sunmasını istedi.

İYİ PARTİ’DEN 'MİLLİ İRADE' İTİRAZI

MHP'den boşalan 2 üyelik kontenjanından birinin AK Parti'ye geçmesine İYİ Parti itiraz ediyor. Yasaya göre boşalan üyeliklerin siyasî parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasî parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasî parti gruplarının hâlihazırdaki oranı dikkate alınarak belirleniyor. TBMM Başkanlığı'nın da 5 siyasi parti grubunun toplam milletvekili sayısı olan 563 üzerinden bu hesabı yaptığı ve bu doğrultuda binde 3 ile kaybeden İYİ Parti’ye üye veremediği savunuluyor. Ancak İYİ Parti yönetimi siyasi parti gruplarının yanı sıra grubu olmayan partilerin milletvekilleri ve bağımsız milletvekillerinin bir bütün olarak milli iradeyi temsil ettiğine dikkat çekerek bu pozisyonu yansıtması için hesabın 583 milletvekili üzerinden yapılması gerektiğini savunuyor.

DEĞİŞİKLİK SÜRPRİZ OLUR

İYİ Parti yönetimi bu itirazını Meclis Başkanlığı'na iletti. Yapılan başvuruda üye hesaplama yönteminin geçmiş örnekler incelenerek gözden geçirilmesi istendi. Meclis Başkanlığı'nın görüşünü bugün İYİ Parti’ye iletmesi bekleniyor. Ancak Meclis kaynakları belirlenen kontenjanlarda bir değişiklik yapılmasının sürpriz olacağını ifade ediyor.

MHP ADAY ADAYLARINI BİLDİRDİ

MHP kontenjanından belirlenecek 1 üye için iki aday Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Bu adayların MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin basın danışmanı Deniz Güçer ve Türkgün Gazetesi Ankara Temsilcisi Kadir Yıldız olduğu öğrenildi. AK Parti’den seçilecek 2 üyenin isminin ise cuma gününe kadar sunulacağı belirtilirken bu üyelerden birinin kadın olacağı ifade ediliyor.

RTÜK üyeleri 6 yıl görev yapıyor. Üyelerin üçte biri iki yılda bir yenileniyor.