Romanya'da aşılanma oranı yüzde 36'da kaldı: Ölüler morglara sığmıyor

Avrupa'nın en düşük aşılanma oranlarından birine sahip Romanya'da Covid-19 kaynaklı ölümler hastane morglarını dolduruyor. Doktorlar, din görevlilerin aşı karşıtı propaganda yapmasından şikayetçi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Avrupa kıtası pandeminin 'dördüncü' dalgasını yaşıyor. Hollanda ve Avusturya gibi ülkeler kimi kapanma yöntemleriyle önlem almaya çalışırken aşılanma oranının düşük olduğu yerlerde Covid-19 kaynaklı ölümler de yüksek seviyelere ulaşıyor. Çift doz aşılanma oranının yüzde 36'da kaldığı Romanya'da pandemi boyunca 55 bin kişi öldü.

'BÖYLE BİR ŞEY YAŞAYACAĞIMI TAHMİN ETMEMİŞTİM'

CNN'in haberine göre Romanya'nın başkentinde bulunan Bükreş Üniversite Hastanesi'nin morgunda artık yer bulunamıyor. 15 kapasiteli morga son olarak 41 cenaze getirildi. Hastane morgunun önünde bekleyen hemşire Claudiu Ionita "Bu işe başlarken böyle bir şeyi yaşayacağımı hiç tahmin etmemiştim" diyor. Haberde Bükreş Üniversite Hastanesi'nin kapasitesi arttırılmış yoğun bakım ünitelerinin tam doluluk oranına sahip olduğu ve boş yerlerin çoğunlukla ölen hastaların ardından dolduğu aktarılıyor.

'AŞIDAN YANA ÇOK AZ RAHİP VAR'

Bükreş'e göre daha muhafazakar sayılan Suceava, Romanya'nın en düşük aşılanma oranına sahip. Şehir hastanesinde görevli Dr. Alexandru Calancea, karşılaşılan oranların bölgenin dindarlığı ile ilgili olduğu görüşünde.  "Bu bölgenin şiddetli dini geleneği ve pek çok dindar insanı var. Çok az rahip aşılanmadan yana ve aralından aşı karşıtı olanların olduğunu biliyorum. Çoğu aşıdan yana ya da aşıya karşı hiçbir şey söylememeyi seçiyor" ifadelerini kullanan Calancea, kimi hastaların rahiplerden 'aşılanmama tavsiyesi aldıklarını' söylüyor.

PAPAZ: BEN GÖRDÜĞÜME İNANIRIM

CNN'e konuşan bir papaz, Dragos Croitoru ise 'kilisede koranavirüs kaynaklı kimsenin ölmediğini' iddia ederek "Ben duyduğuma değil gördüğüme inanırım" sözleriyle endişelenmek gerekmediğini kaydediyor. Papaza başkentte cenazelerin morga sığmadığı hatırlatılınca Croitoru 'Bükreş'in kendi yaşadıkları yerleşime göre daha büyük olduğunu' dile getiriyor.  Ancak Croitoru'nun bahsettiği Suceava, Covid-19 ölümlerini izleyen Kamu Sağlık Birimi'nin Kasım başı verilerine göre ülke çapınca en yüksek ölüm oranına sahip üçüncü yer olmasıyla biliniyor. (DIŞ HABERLER)