Roman derneklerinden Erman Toroğlu hakkında suç duyurusu

Roman dernekleri, Gaziantep'in teknik direktörü Sumudica'yı eleştirirken ırkçı ifadeler kullanan A Spor yorumcusu Erman Toroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Romanlar Konfederasyonu Başkanı Çokyaşar, kimsenin kimseye üstünlüğü bulunmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gaziantep futbol kulübünün teknik direktörü Marius Sumudica'nın külup başkanı ile ücreti konusunda yaşadığı atışma üzerine A Spor'daki programında yorum yapan Erman Toroğlu, "O teknik adam var ya tam tiyatro. Böyle çingenelik olur mu ya, çingenelik... Affedersin, çingenelik bu... Ne diyeyim abi, ne taraftan tutsam o tarafa kötü gidiyor... Ne bileyim abi, ne diyeyim, dilenci mi diyeyim ya, dilenci diyeyim" ifadelerini kullandı.

Toroğlu ayrıca, "Romanlardan özür dilerim de, çok severim onları ayrıca da... Ben benzetmeyi başka yerden yaptım" diye ekledi.

ORTAK SUÇ DUYURUSU

Toroğlu'nun sözleri tepkilere neden oldu. Kocaeli'deki roman dernekleri, Toroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Kentteki Roman sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, ortak suç duyurusu dilekçesini Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.

Romanlar Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, dernekler adına yaptığı basın açıklamasında, önceki gün bir futbol programında spiker tarafından uyarılmasına rağmen Erman Toroğlu'nun kullandığı ifadelerin Türkiye'de yaşayan Roman vatandaşları rencide ettiğini söyledi.

Toroğlu'nun 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanununun 216'ncı maddesini açıkça ihlal ettiğini savunan Çokyaşar, söz konusu maddeye istinaden Toroğlu hakkında suç duyurusu yaptıklarını kaydetti.

ÇOKYAŞAR: ARTIK BUNLARI DUYMAK İSTEMİYORUZ

Kimsenin kimseye üstünlüğü olmadığını vurgulayan Çokyaşar, "Milli birlik ve gayretlerin içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bütün Roman vatandaşları, devletine ve milletine bağlı olarak yaşamıştır. Hiç kimse bizi ayrıştıramayacaktır. Bu ülkede yaşayan diğer insanlar gibi hepimiz bir ve beraberiz. Artık bunları görmek ve yaşamak istemiyoruz" dedi.

Çokyaşar, çok üzüldüklerini, gereğinin yapılmasını istediklerini belirterek, bundan sonra Erman Toroğlu'nu spor yorumcusu olarak görmeyeceklerini ve izlemeyeceklerini ifade etti.

'BU İFADELER BARIŞI YOK EDEN İFADELER'

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da futbol yorumcusu ve eski hakem Erman Toroğlu hakkında bir televizyon programında Roman vatandaşların tepkisini çeken sözleri nedeniyle suç duyusunda bulundu. İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulunduktan sonra basın açıklaması yapan Purçu, “Irkçı, ayrılıkçı ve aşağılayıcı ifadeler Roman vatandaşlarımızın gururunu, onurunu zedelemiştir” dedi.

Erman Toroğlu’na, “En ağır fakirliği, ötekileştirmeyi yaşamalarına rağmen sepet satarak, çiçek satarak, müzisyenlik yaparak geçinmeye çalışan bu insanlar bu söylemi hak etmişler midir” diye soran Purçu, “Toplumda ayrımcılığı körükleyen, önyargıları pekiştiren, Roman toplumunu çirkeflikle, dilencilikle özdeşleştirme gafletinde bulunan Toroğlu'nun bu ifadeleri programda sarf etmesinin ardından çok sayıda Roman vatandaşımız hem TV kanalına hem milletvekillerine, hem Roman sivil toplum kuruluşlarına eleştirilerini, kınama mesajlarını iletmişlerdir. Yıllardır TV ekranlarında programlarda konuşma yapan, tanınırlığı yüksek bir kimsenin böylesine ayrımcı, ırkçı, aşağılayıcı bir dil kullanması kabul edilemez! Ne yazık ki bu mesele aslında sadece Erman Toroğlu meselesi değildir. Bu yüzyıllardan beri süregelen bir aşağılama, ötekileştirme, ayrımcılık meselesidir. Bu ifadeler barışı yok eden ifadeler” ifadelerine yer verdi.

'ROMANLARIN YÜZDE 30'U YATAĞA AÇ GİRDİKLERİNİ BİLDİRİYORLAR'

“Bazı faşist kimseler toplumu ayrıştırdıkça Romanlar eşit yurttaş olamıyor, eşit haklar alamıyor” diyen CHPli Purçu şöyle konuştu: 
“Bu da Romanların kamusal alanla ve diğer toplumlarla bağını zayıflatıyor. İşte bu nedenlerle Romanların lise bitirme oranı yüzde 2, işsizlik oranı yüzde 96’dır. Roman vatandaşlarımızın yüzde 34’ü iş ararken, yüzde 30’u ev ararken, yüzde 13’ü ise sağlık hizmetlerinden faydalanırken ayrımcılığa maruz kaldıklarını bildiriyor. Romanların yüzde 21'i gecekondu ve çadırlarda yaşıyor, yüzde 30'u yatağa aç girdiklerini bildiriyorlar. Bunlar çok acı tablolardır. Bunların hepsi toplumsal dışlanmanın ve ayrımcılığın körüklediği unsurlar! Bu ülkede hangi etnik kimlikten olursa olsun hiçbir vatandaşımızı ezdirmeyeceğiz, ötekileştirmeyiz, ayrıştırmayacağız, yok saydırmayacağız. Bunu yapan zihniyetle de mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz hep birlikte bu ülkeyi kurduk, hep birlikte özgürce barış içinde yaşamaya devam edeceğiz.” (HABER MERKEZİ/AA)