Roboski’de katledilenler anıldı: Failler yargılanmalı

Roboskili aileler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, 28 Aralık 2011 tarihinde katledilen 34 kişiyi anmak için Roboski mezarlığında bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu ölen 19’u çocuk 34 kişi, köyde bulunan Roboski mezarlığında anıldı. Roboskili aileler, anma öncesi katledilen çocuklarının fotoğraflarıyla mezarlığa yürüdü. Roboskili aileler ile DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DBP Saliha Aydeniz ve HDP Sözcüsü Ebru Günay, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Nazmi Erinç Sağkan, bölge baro başkanlarının katıldığı anmada açıklama yapıldı. 

'ÖLÜMLERE, YARGISIZ İNFAZLARA TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI'

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, katledilenlerin geleceğe dair umutları olduğunu ancak umutların yok edildiğini söyledi. Dilsiz, Ahmet Arif’in 33 Kurşun şiirini hatırlatarak, “Henüz 13 yaşında olan çocuklar vardı, naylon ayakkabısıyla yola çıkan. Vuruldular. Bu süreçte hepimiz aynı travmayı yaşadık. Artık bu coğrafyada bu ölümlere, yargısız infazlara ne takatimiz ne tahammülümüz kaldı. Eğer bu ülkede kalıcı, adil bir refah isteniyorsa, bu katliamın failleri bir an önce yargı önüne çıkarılmalı. Roboskili aileler 10 yıldır ciddi hak ihlallerine maruz kaldı. İşkence gördüler, tutuklandılar. Bu süreçte zaman zaman onları yalnız bıraktık, hak ettikleri şekilde onları sahiplenmedik. Bu hak mücadelesi sürecinde, bu sürecin akamete uğratılmasında hepimizin payı var. Biz Şırnak Barosu olarak bu süreç içerisinde özeleştirimizi veriyoruz. Ancak şunu özellikle dile getirmek gerekiyor, artık mızrak çuvala sığmıyor. 100 yıl da geçse bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılmadığı, hak ettikleri cezayı almadıkları sürece biz bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 

TBB: YARALARI SARMANIN YOLU HUKUKTUR

TBB Başkanı Erinç Sağkan ise şöyle konuştu: "Gönül isterdi ki bugün buraya karanfillerle değil, adaletle gelelim. Aradan geçen 10 yıldan sonra bu işin sorumluları, bağımsız ve tarafsız yargı önünde hesap vermiş, ailelerin yaraları sarılmış, biz de acıyı paylaşmaya gelmiş olsaydık. Ancak ne yazık ki 19’u çocuk 34 insanımızın yaşamını kaybettiği bu menfur olaya ilişkin etkin bir soruşturma, kovuşturma süreci yürütülmediği gibi, tek bir yetkilinin hesap vermek üzere yargı makamı önünde çıkarılmadı. O yüzden bugün burada ailelerin acılarını paylaşmanın dışında bir şeyler yapmak gerekiyor. 34 insanımız 10 yıl önce katledildi. Yaraları sarmanın yolu hukuku işletmektir. Adaleti tesis etmediğiniz zaman kanayan yarayı durduramazsınız. TBB olarak bundan sonra Roboski’de yaşanan bu olayın gerçek şekilde ortaya çıkması için, adaletin tesis edilmesi için, annelerin gözyaşının bir nebze durması için mücadele edeceğiz."

'ROBOSKİLİLERLE HELALLEŞİLMELİ'

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, dosyanın faillerinin devlet kayıtlarında saklı olduğunu belirterek, “Bugüne kadar bu coğrafyada, Kürdistan’da hep katledildik. Faillerin belli olduğu dosyalarda, failler gizlendi. Bütün bu coğrafyada yaşayanlara başsağlığı diliyorum. Bu acı Kürtlerin yüreğinden çıkmayacak. Yüz yıldır bu ülkede bir Kürt meselesi var. Kürtlere yönelik bir hukuk, adalet sorunu var. Yıllardır haklarımıza kavuşmadığımız gibi mevcut hukuk sisteminde adil bir yargılama da görmedik. Bütün katliamlarda, suikastlarda ilk söylenen, aydınlatılacağı sözü oldu. Ancak hiç kimse sözünde durmadı. Aynı cezasızlık politikası devam etti. Helalleşmekten bahsediliyor. Roboski’ye adalet gelmediği sürece, Roboskililerle helalleşmediniz sürece, bu ülkede insan haklarına saygılı bir sistem inşa edilemez. Bu köye adalet gelmeli” ifadelerini kullandı. 

'KOMİSYON KURULMALI, YÜZLEŞME SAĞLANMALI'

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Roboski’de katledilenlerin sadece Kürt halkının kaybı olmadığını ifade ederek, bu coğrafyada vicdan sahibi olan herkesin kaybı olduğunu dile getirdi. Hatimoğulları, “Onları unutmayacağız, unutturmayacağız. Türkiye’nin tarihi katliamlarla dolu. Sınırda yaşayan her insanın geçim kaynağı budur. Ne olursa olsun insan canı bombalanarak, hiçbir şey olmamış gibi demeçler verdi. 12-13 yaşındaki çocuklar, geçimlerini kazanmak için sınırın öte yanına katır sırtında gitti. Bunlar sivildi ve siz sivilleri uçaklarla katlettiniz. Özür dilemediniz, basitçe gördünüz. Oysa parçalanan bedenler, battaniyelere sarılan bedenler, katır sırtında köye getirilen o insanlar, ana rahminde büyümüş, senin gibi, benim gibi candı. Erdoğan ve şürekası, bununla yüzleşmek zorundasınız, özür dilemek zorundasınız, gerçekleri araştırma komisyonu kurmak zorundasınız. Sivil insanlara ölümü reva gördünüz. TSK’nin 46 dakika süren bombardımanıyla. Bu saldırının tabiİ ki siyasi bir anlamı var, en başta Kürt halkına düşmanlıktır. Her türlü zulmü kendine hak gören iktidar, bunu da kendinde hak gördü. Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmalı, yüzleşme sağlanmalı” diye konuştu.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Roboski katliamının üzerinden 10 yıl geçtiğini ifade ederek, “Roboski ilk katliam değil ama yeni bir yara açtı. 10 yılda bu yara derinleşti. Aileler yakınlarını kaybetti, acıları geçmiyor. Bu 10 yılda bu katliamı kim yaptı, kimin eliyle yapıldığı ortaya çıktı. Dünya kamuoyu bombaların kimin yağdırdığını biliyor. Bu, Kürtlere sömürge yaklaşımıdır. Kürtleri katledip hesap vermeyeceklerini düşünüyorlar. Bu hiçbir çözüm getirmez. Kürt sorunu gün geçtikte derinleşiyor. Kürt halkı sadece parçalanmadı, insanlık parçalandı. Türkiye halkları ile adil barış, Roboski’de, Zilan’da katliam yapanların yargılanmasıyla sağlanır. Hesap sorulmadan onurlu bir barış sağlamak mümkün değil. Bu hakikat görülmeli” dedi. 

'BARIŞIN YOLUNU AÇACAĞIZ'

Öztürk, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Roboski katliamı için Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun kurulması önerisini hatırlatarak, “Bu hakikatler ortaya çıkarılmalı. Kürt-Türk savaşı yaratmayı amaçladılar. Roboski katliamının da Kürtlere yönelik diğer katliamların da sorumlusunu biliyoruz. Bunlardan hesap soracağız, barışın yolunu da açacağız. O zaman annelerimizin acıları az da olsa dinecektir.  Hesap sormayana kadar hesaplaşmada sağlanmaz, Türkiye’de barış ortamı da sağlanmaz” ifadelerini kullandı.

Ferhat Encü, katliamın üzerinden geçen 10 yılda acılarını da taleplerini de defalarca açıkladıklarını ancak adaletin sağlanmadığını söyledi. “Annelerimiz hala yasta, siyahlar giyiyor” diyen Encü, “Bu katliamın bilinçli işlendiği bir yerde, hukuk faciası Roboskili aileler açısından kabul edilemez. Bir yandan bunlar yaşanırken, diğer yandan Roboskili aileler yargılanıyor, baskı altına alınmaya çalışılıyor” dedi.

'ZULMÜN SORUMLULARINI ADALET ELİYLE İSTEDİK'

Encü, Samsun Bafra Cezaevi’nde tutuklu bulunan KHK ile kapatılan Roboski-Der Başkanı Veli Encü’nün mektubunu okudu. Encü’nün mektubu şöyle: 

"10 yıldır 34 yakınımız için adalet talep ediyoruz. Bizlere yaşatılan acının ve zulmün sorumlularını hukuk ve adalet eliyle istedik. Ancak 10. yıldönümümüze girmemize rağmen halen adalet talebimiz karşılık bulmuş değildir. 28 Aralık 2011’de bizlere yaşatılan o büyük acı ve 10 yıldır reva görülen adaletsizlikler hafızalarımızda silinmez izler bıraktı. Zaman acıları belki dindirir. Ama haksızlıkları, adaletsizlikleri ortadan kaldıramaz. Suçları ve suçluları asla unutturamazlar. 10 yıldır yüreklerimizde biriken acılar, adaletsizliğin verdiği öfke ve isyan Roboskilili ailelerimizden ya bir annemizi ya da bir babamızı bizlerden eksiltmektedir. 10. yıldönümüne 2 ay kala Hamza Encu’nun annesi Kadriye annemizi de kaybettik. Oğlunu kaybetmenin acısı ve oğlunu ondan koparanların cezalandırılmaması, Roboski dağlarında yankılanan adalet çığlığına sessiz kalınması, karşılık bulmaması Kadriye annemizi de bizden ayırdı. Her adalet nöbetimizde ve her yıldönümü anmalarımızda oğlunun fotoğrafını kucağında taşıyıp adalet talep eden Kadriye anne de artık aramızda olmayacak. Oysa Berfo analara verilen söz Kadriye anneye de verilmişti. Soruyoruz sizlere Kadriye anne ile nasıl helalleşeceksiniz. Biz Roboski aileleri adalet ağacının kırılan dalıyız. Roboski’de zulüm ve adaletsizlik kazanını kaynatanlarla asla helalleşmeyeceğiz. Roboski aileleri olarak Roboski’nin sorumluları karşısında canlı bir vicdan numunesi gibi dikilmeye devam edeceğiz.

BURSA: KATLİAM PLANLI VE BİLİNÇLİ YAPILMIŞTIR

Bursa Demokrasi Güçleri, Fomara Meydanı'nda "Roboskiyi unutma, unutturma!" sloganları eşliğinde katledilenleri andı. Katledilenlerin isimleri tek tek okunarak "Yaşıyor" denildi.

Basın açıklamasını okuyan Yiğitcan Karahan, "Roboski Katliamı, Kürt halkına yönelik özel savaş politikalarının bir sonucudur, son derece planlı ve bilinçli yapılmıştır. Yine dün Suruç’ta, Ankara’da yapılan katliamlarda olduğu gibi" dedi. Karahan, "İnsanlık dışı uygulamaları yok saymak, unutturmak ya da üstünü kapatmak mümkün değildir. Sadece geçmişle değil, bugün yaşananlarla da yüzleşmek, hakikatleri ortaya çıkarmak vazgeçmeyeceğimiz bir amaçtır. Roboski Katliamı’nın üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır" diye konuştu.

İHD HATAY: ROBOSKİ'DE SORUMLULAR BİR GÜN YARGI ÖNÜNE ÇIKACAK

Burcu Özkaya Günaydın

İHD Hatay Şubesi Roboski Katliamı’nın 10’ncı yılında adalet istedi. Katliamın 10 yıllık süreçte elbirliği ile üstünün örtüldüğünü fakat adalet arayışının hâlâ sürdüğünü kaydetti.

Açıklamayı katılanlar adına Mürsel Salmanoğlu yaptı. Salmaoğlu, açıklamaya başlamadan önce HDP Bahçelievler binasına yapılan silahlı saldırıyı kınadı.

'10 YIL GEÇTİ HÂLÂ ADALET YOK'

Katliamın üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen hâlâ bir adaletin gelmediğini belirten Salmanoğlu, “Uludere Savcılığı tarafından başlatılan ve Diyarbakır Savcılığına nakledilen  soruşturma dosyası  görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildi, 2014 yılında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilerek dosya kapatıldı. Roboski Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin yakınları ve katliamda yaralananlar tarafından bu karara yapılan itiraz da reddedilince dosya Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Ancak bu adalet taleplerine Anayasa Mahkemesi de 24 Şubat 2015 tarihinde eksik evrak gerekçesi ile ret kararı verdi” diye konuştu.

'AİHM EKSİK EVRAĞI GEREKÇE YAPTI'

22 Ağustos 2016’da 281 bireysel başvuru ile katliamın bu kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındığını kaydeden Salmanoğlu, AİHM’in Anayasa Mahkemesi’ne kimi belgelerin geç sunulmuş olmasını gerekçe yaparak, başvuru kabul etmemesiyle bir katliamın üstünün el birliğiyle örtüldüğüne dikkat çekti.

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENDİ'

Roboski Katliamı’nda adalet arayışını ailelerin mücadelesi ile sürdüğünü, adalet gelene kadar da süreceğini kaydeden Mürsel Salmanoğlu, insanlığa karşı suç işlenen Roboski’de er ya geç sorumlukların yargı önünde hesap vereceğini söyledi.
 

HDP ELAZIĞ: HESAP SORACAĞIZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Elazığ İl Örgütü, Roboski Katliamı'nda yaşamını yitiren 34 kişiyi Hozat Garajı’nda andı. Başta Kürtler olmak üzere kendinden olmayan tekçi anlayışa karşı duran; özgünlüğünde, farklılığında ısrarı olan her kesimi katleden bir zihniyetle karşı karşıya kalındığı belirtilen açıklamada, “Biz sizi Uğur Kaymaz’dan, Şerzan Kurt’tan, Sakine Cansız’dan, Kemal Korkut’tan tanıyoruz” denildi. Hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, suçlarını örtbas ederek katliamlara devam ettiği savunulan açıklamada, insanların dilinin ve kültürünün yok edilerek soykırımların genelleştirilmeye çalışıldığı ifade edildi. Roboski’de katledilenlerin tek tek isimlerinin okunmasının ardından açıklama, “Korkmuyoruz, korkmayacağız, hesap soracağız” denilerek sonlandı. (DUVAR - MA)

Etiketler Roboski Şırnak anma