Rize'de seçim senaryoları: CHP'de hedef doğu ilçeleri

Rize'de 20 yıl sonra belediye, 46 yıl sonra vekil kazanan CHP, kentteki yükselişini yeni belediyelerle sürdürmek istiyor. AK Parti ise kalesi olan kentte hakimiyetini korumayı hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol

RİZE - 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'de aday isimleri netleşmeye başladı.

Kurulduğu günden bu yana Rize'de ilk sırada yer alan AK Parti, 2019 Yerel Seçimleri'nde Fındıklı'yı CHP'ye kaybetmenin yanı sıra Derepazarı, Çayeli ve İkizdere ilçelerini de kendi adaylarını çıkarmasına rağmen ittifak ortağı MHP'ye kaybetmiş, 14 Mayıs Seçimleri'nde de milletvekili sayısı 3'ten 2'ye düşmüştü.

Kalesi Rize'de iki seçimde üst üste kayıplar yaşayan AK Parti bir sürpriz daha yaşamak istemiyor. Rize'de 2009 ve 2014'te bir ilçe dışında bütün ilçe belediyelerini kazanan AK Parti, bu başarısını yeniden tekrarlamak ve 'kale'sini korumak istiyor.

CHP GÜÇLÜ OLDUĞU DOĞU İLÇELERİNDE İDDİALI

2004'te kazandığı Pazar ve Hemşin belediyelerinin ardından ilk defa 2019'da Fındıklı ile Rize'de belediye kazanan CHP, kentteki belediye sayılarını artırmayı planlıyor. 2019'daki yerel seçimlere CHP ile ittifak yaparak katılan İYİ Parti 'hür ve müstakil' kararıyla birçok ilçe için aday adaylarını açıklasa da tüm ülkede olduğu gibi Rize'de de genel gidişat belirsiz durumda.

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde Rize Belediyesi için AK Parti yine rakipsiz görülürken gözler büyük rekabetin yaşanacağı CHP'nin elinde olan Fındıklı ve AK Parti'nin elindeki Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde olacak. CHP, oy potansiyelinin yüksek olduğu bu ilçeleri kazanarak Rize'nin doğusunu altı oklu bayrakla donatmak istiyor.

Rize'de 2019 Yerel Seçimleri'nde yüzde 73'lük oy oranıyla göreve seçilen Rahmi Metin'in AK Parti tarafından yeniden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. CHP'de ise Rize adayı için belirsizlik hakim. Kulislerde CHP Merkez İlçe Başkanı Necati Topaloğlu ve eski DSP'li İsmet Berberoğlu'nun isimleri geçiyor. CHP'nin, Rize'de hatırı sayılan bir isim olan 12 yıl Belediye İş Sendika Başkanlığı yapan Muammer Öksüz'le de adaylık için görüştüğü fakat yol alınamadığı öne sürülüyor. İYİ Parti'de ise Rize'de il belediye başkan adaylığı için Köksal Toptan'ın adı geçiyor.

FINDIKLI'DA ÇERVATOĞLU YENİDEN ADAY

2019 Yerel Seçimleri'nde yüzde 59,55 oy oranıyla AK Parti'ye 20 puan fark atarak Fındıklı'yı kazanan CHP, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için de yine iddialı. Ercüment Çervatoğlu yönetiminde katılımcı belediyecilik ve 'imece' çalışmalarıyla adını duyuran Fındıklı Belediyesi için İYİ Parti'nin ittifak yapmama kararına rağmen CHP kazanmakta zorlanacağını düşünmüyor.

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu

İYİ Parti'de ise Karadeniz Sahil Yolu'na karşı verdiği hukuk mücadelesi sürecinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Cihan Eren'in oğlu Emre Eren, Fındıklı Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusu yaptı.

AK Parti ise 2019'da kaybettiği ilçeyi yeniden kazanmak için sıkı bir çalışma yürütüyor. Gürhan Kutluata, Muhammet Yıldız, Serkan Ellialtı ve İlker Ustabaş olmak üzere 4 aday adayının başvuru yaptığı AK Parti'de yapılacak eğilim yoklamaları üzerine karar verilecek.

PAZAR'DA HEM AK PARTİ HEM CHP EĞİLİM YOKLAMASI YAPACAK

Rize'de seçimde kritik ilçelerden biri de Pazar ilçesi olacak. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın memleketi Pazar'da AK Parti'den 3 dönem belediye başkanlığı yapan Ahmet Basa'nın yerine Furkan Namlı, Ekrem Kılıç, Ahmet Arif Acar, Şefik Büyükyazıcı, Gönül Bal, İmdat Görmüş, Rasim Çorbacı, Süleyman Kesimal, Adem Yıldız ve Burak Yıldız aday adaylığı başvurusunu yaptı. 10 aday adayına rağmen seçimin kritik geçeceği Pazar'da kayıp yaşamak istemeyen AK Parti'nin ilçede aday adayı olmayan bazı isimler hakkında da kamuoyu araştırması yaptığı dile getiriliyor. Bu isimlerden birinin de Pazar'da 16 yıl belediye başkanlığı yapan Macit Basa'nın oğlu Süleyman Basa olduğu öne sürülüyor.

CHP ise 20 yıl sonra tekrar Pazar Belediyesi'ni kazanmak için adayını belirlemeye çalışıyor. İlçe başkanı Kazım Balta'nın yanı sıra Abdullah Yıldız ve Neşet Çakır'ın aday olduğu ilçede pazar günü eğilim yoklaması yapılacak. Aday isimlerin arasında Pazar Ticaret Odası Başkanlığı yapan Neşet Çakır'ın öne çıktığı ve aday gösterilme şansının yüksek olduğu değerlendiriliyor.

CHP'nin iddialı olduğu Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçelerinde aday isimleri öne çıkmasa da bu ilçeler için özel çalışma yürütülüyor. CHP İl yönetimi iki ilçede iş birliği ile aday belirlenmesi için çaba sarf ediyor. CHP iş birliği kararına göre iki ilçedeki adaylarını netleştirecek. AK Parti'nin iki ilçede de çok sayıda aday adayı bulunuyor.

DEREPAZARI'NDA SAĞ PARTİLER YARIŞACAK

Rize'deki seçimlerde dikkat çeken ilçelerden biri de Derepazarı olacak. Rize'de sağ partilerin seçmeninin yüksek olduğu batı ilçelerinden olan Derepazarı'nı MHP'nin adayı Selim Metin yüzde 53 oy oranıyla kazanmış AK Parti yüzde 45'te kalmıştı. Fakat seçimlerden 2 yıl sonra Metin, MHP'den istifa etmiş, 1 yıl sonra da BBP'ye katılmıştı. Metin, yeniden BBP'den adaylığını açıkladı. AK Parti'nin de Derepazarı'nda 5 aday adayı var. CHP ise Derepazarı'nda Saadet Partisi'nin adayı Hasan Güneşdoğdu'yu destekleyecek.

DENİZ: İLÇE SAYIMIZI 4'E ÇIKARMAK İSTİYORUZ

Yerel seçimler üzerine görüştüğümüz CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Rize'deki belediye sayılarını artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. CHP olarak politik tavırlarının iş birliği içerisinde seçimlere girmek olduğunu ve bununla ilgili 5 partiyle görüşmelerini sürdürdüklerini dile getiren Deniz, "Fındıklı'da adayımızı açıkladık. Fındıklı'yı yeniden kazanacağız, ayrıca doğu ilçelerinden 3-4 ilçede iddiamız yüksek" dedi.

Kentte sağ kesimin güçlü olduğu Derepazarı ilçesinde aday çıkarmayarak Saadet Partisi'nden Hasan Güneşdoğdu'yu destekleyeceklerini açıklayan Deniz, "Diğer ilçeler için de 5 partiyle görüşüyoruz. Biz görüşmelerimizi yapıyoruz. Siyasette bugünkü karar yarın değişebiliyor. Pazar ilçemizde 24 Aralık'ta eğilim yoklaması yapılacak. Pazartesi günü Çamlıhemşin adayı açıklanacak. Ardeşen için de iki aday var ama iş birliği olması için diğer partilerle de görüşeceğiz. Daha seçimlere uzun zaman var. Yereldeki güçlerle iyi niyet ekseninde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Biz CHP olarak iş birliğine açığız. Her kesimle görüşüyoruz" diye konuştu.

CHP olarak hedeflerinin en yüksek oyu ve en çok belediyeyi kazanmak olduğunu ifade eden Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2009'da Hemşin ve Pazar kazanılmıştı. Bunları 4'e çıkarmayı hedefliyoruz. Sadece CHP'nin değil iş birliği içerisinde bileşenlerimizin de kazanabileceği seçim ortamları yaratmaya çalışıyoruz. Kendirli Beldesi'nde de Saadet'i destekleyeceğiz. Çünkü orada onlar güçlü. İYİ Parti bir ilçede güçlüyse onu da destekleriz. Partimizin politik tavrı iş birliği içerisinde seçimlere girmek alınabilecek belediye sayısını en yükseğe çıkarmak."

Etiketler Rize chp Ak Parti