Rio Karnavalı başlıyor: Covid ölümleri sonrası ilk kez dans pisti kuruldu

Brezilya'da ağır can kayıplarının yaşandığı Covid-19 salgını sonrası Rio Karnavalı bu hafta sonu ilk defa tekrar düzenlenecek. Yapılacak gösterilere 12 samba okulunun yüzlerce dansçısı katılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 salgınının Brezilya'yı vurmasından sonra geçen yıl iptal edilen Rio Karnavalı, bu yıl yapılacak. 2021'de Covid-19 aşı merkezine dönüştürülmüş olan Rio de Janeiro şehrinin geçit töreni alanı "Sambadrome," bu yıl tekrar yüzlerce dansçıya ve gösterilere ev sahipliği yapacak.

Rio Valisi Eduardo Paes, dün düzenlediği bir basın toplantısında, “Dünyanın en iyi şovunun geri döndüğünü gururlanarak bildirmek isterim” dedi.

BÜYÜK ÇAPLI SOKAK PARTİLERİNE İZİN YOK 

Yetkililer bu yıl “blocos” adı verilen büyük çaplı Karnaval sokak partilerine izin verilmediğini, fakat küçük çaplı partilerin yapılabileceğini söyledi. Vali Paes, “Belediye insanların kamusal alanda bir araya gelmesini ve kutlama yapmasını engellemeyecek, fakat bu çok büyük boyutta olamaz” şeklinde konuştu.

Cuma ve Cumartesi geceleri boyunca düzenlenecek gösterilere 12 samba okulunun yüzlerce dansçısı katılacak. Mocidade Independente de Padre Miguel isimli samba okulunun karnaval direktörü Marquinho Marino, The Guardian'a verdiği röportajda, şubat ayından beri gösterilere hazırlandıklarını ve yarışmayı kazanmak için çok çalıştıklarını söyledi. 

'KARNAVAL NORMAL BİR HAYATA DÖNÜŞÜ TEMSİL EDİYOR'

Marino, “[Karnavalda] şampiyon olmak istiyoruz ve bunu yapabilmek için tamamen hazırlıklıyız. Karnavalın dönüşü normal bir hayata dönüşü temsil ediyor. Bundan daha büyük bir zafer yok” şeklinde konuştu.

Okulun lider dansçılarından Bruna Santos, Covid-19 döneminde bedensel ve psikolojik açıdan çok zorlandıklarını ve karnavalı dört gözle beklediklerini söyledi. Santos, “Vücutlarımız bir düğmeye basarak açıp, kapatabileceğimiz makinalar değil. İki yıl boyunca pratik yapıyoruz. Daha fazla dayanamacağım [karnavalda dans etmek için]!” şeklinde konuştu.

SALGINDA 660 BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Samba okullarına müzik ve dans gösterileri aracılığıyla bir hikaye anlatmaları için belli bi süre veriliyor ve ortaya konan şov jüri heyeti tarafından değerlendirilip, her yıl bir grup ödülün sahibi oluyor.

Brezilya, dünyada ABD'den sonra, Covid-19 salgını nedeniyle en çok ölümlerin gerçekleştiği ikinci ülke. Salgın ülkede şimdiye kadar toplam 660 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Nüfusun yüzde 75'inden fazlasının aşılandığı ülkede, haftalık ölüm sayısı bir yıl önce 3 binlerde iken şimdi 100'e kadar geriledi. Rio Karnavalı en son Şubat 2020'de kutlanmış, geçen seneki kutlamalar iptal edilmişti. (DIŞ HABERLER)