Revival sergisi sanatseverleri bekliyor

Revival sergisi, Karl&Ein Art Gallery’de Akaretler- Beşiktaş’taki mekanında 28 Eylül – 8 Ekim tarihleri arasında sanatseverleri bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küratörlüğünü Elif Patan ve Ecem Gürleyen’in yaptığı disiplinler arası “Revival” sergisi, Karl&Ein Art Gallery’de dün kapılarını sanatseverlere açtı. Sergide farklı disiplinlerden resim, grafik, heykel gibi çalışmalar yer alıyor.

Serginin çıkış noktası insanın uyanışını, daha doğrusu ikinci kez doğuşunu konu alıyor. Revival sergisinde yer alan sanatçılar, eserleriyle kimi zaman içinde bulundukları toplumu eleştirirken, kimi zaman da toplumu oluşturan bireyin kaygılarına odaklanıyor.

Sergi, 8 Ekim’e kadar hafta içi her gün ve Cumartesi günleri 10.30-19 arasında tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

‘SANAT ÜZERİNDE AHLAKİ BİR SANSÜR VAR'

Karl&Ein Art Gallery’yi açan küratörler Elif Patan ve Ecem Gürleyen, kendilerini “en genç galeristler” olarak tanıtıyor. Kalıplaşmış sanat görüşlerinden ziyade yeni görüşlere yer vermek istediklerini söyleyen küratörler, genç sanatçıları ön plana çıkarmak istiyor:

“Görsel sanatlarla ilgilenen sanatçılar bir yerde bağlantı bulmakta ve eserlerini sergilemekte oldukça zorlanıyor. Herhangi bir galeriye gittiğinizde sizden daha önce yaptığınız eserleri görmek isterler. Ancak kendimizi geliştirmemize izin verilmez. Çünkü yapılan eserleri sergileyecek bir yer yok. Bazı eserleri hiçbir galeri kabul etmiyor. Sebebi de marjinal bulmaları. Sanat üzerinde ahlaki bir sansür var. Bizde o yüzden ötekileştirilmiş, kenarda köşede bırakılan sanatçılara kapılarımızı açtık.”

Sergide öne çıkan sanatçılardan Yusuf Akyol ile söyleştik. Akyol, Hiçbir Şeyin Öznesi Olmak adlı ilk sergisini 2017’de yaptı. Sergide göç, etnik ve mezhepsel savaşlar, iktidarın yeniden inşa etmeye çalıştığı kadın, ideolojik ve dinsel duvarlarla çevrilerek yaşamı ile doğrudan bağını yitiren insan gibi konuları ele aldı.

Akyol, sergilediği çalışmaları şöyle anlatıyor:

“Hiçbir Şeyin Öznesi Olmak sergisinde yaşadığımız dünyaya hiçbir şeyin öznesi olmadan kurulmak, tarihsel ve geleneksel bağlardan sıyrılarak, gerçeğe sadece şimdinin içinden varmaya çalıştım. Yaptığım bu otoportrede de Türkiye’deki kadının varlığını şekillendiren iki güçlü olguyu işledim. Biri din, biri milliyetçilik. Din daha çok kadının uzuvlarını örten bir olgu olarak görünüyor. Milliyetçilik de o yüzü gizleyen ideolojik bir tasarım gibi. İnsanın tek tipleştirilmesinin ifadesi diyebiliriz. Yüzü olmayan bir varlık kendini ifade de edemez. Maalesef Türkiye’de kadın sadece uzuvlarıyla fark edilen bir varlık.”

‘ANLATMAYA ÇALIŞTIĞIM BİR KIYAMET HİKAYESİ'

Revival'e Yeryüzünün Renkleri adlı çalışmasından Su ve Toprak, Zülkareyn adını verdiği ve ilk kez sergilenen tabloyla katılan Akyol, kullandığı malzeme ile dikkatleri çekiyor: Katran ve ateş.

Akyol şöyle anlatıyor:

“Tuvallerimde tarihsel öneme sahip her şeyi tuvalin bir parçası haline getirmeyi işledim. Anlatmaya çalıştığım bir kıyamet hikayesi. Kaotik ve karanlık, kor ve ateşten oluşan bir yüzey yarattım. Çok belirsiz ve korku veren bir dünya manzarası çizdim ve bu manzara günlük hayattakinden farklı bir manzara değil.

Akyol, Türkiye’de bir sanatçı olarak hayatını idame ettirebilmenin zorluklarını şu şekilde anlatıyor:

“Sanatçı için hayatını idame ettirebilmek ikinci planda bir soru. Hayatını idame ettirebilmek konusuna takıldığında zaten sanat yapamıyorsun. Materyalleri bulmak bazen imkansıza dönüşebiliyor. Bu konuda projeler ortaya koymak ve bu projeleri finanse edecek kanallar bulmak bu eserleri sergilemek bazen neredeyse imkansıza dönüşüyor. Bütün işlerimi kendi olanaklarımla ortaya koyuyorum.”

Revival sergisi, Karl&Ein Art Gallery’de Akaretler- Beşiktaş’taki mekanında 28 Eylül – 8 Ekim tarihleri arasında sanatseverleri bekliyor.

Sergide yer alan diğer sanatçılar: Çağla Saydağ Karter, Kemal Yazıcı, Cemal Şamlı, Eda Çiftçi, Sevil Kuranel, Nilsu Alanyalı, Zehra Başeğmez, İpek Erfidan, Melis Gürsel, Selin Kohen, Kamuran Yağcı, Burcu Berber, Polvo, Ferda İrem Kaya, Refiye Güneş, Cansel Eraslan, Nellya Pavlova, Kübra Sayık, Ayşegül Yarımoğlu, İhsan Hatiboplu, Merve Apikoğlu, Mete Başgu, Burak Selimoğlu, Günsel Selimoğlu, İpek Demirci, Betül Ketenci, Berkin Üregen, Cihan Şakar , Yusuf Akyol, Galip Atay, Umut Can Aslan, Elham Parhizkar, Polen Portal, Esra Luta, Işıl Oluçoğlu, Melis Özge Bozoklu, Nilgün Coşkun Yakar, Figen Çapkın... 

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)