Reuters'a konuşan yetkililer: Kabil Havalimanı'nda güvenliği Türkiye sağlamalı

Ankara'nın Kabil Havalimanı misyonu hakkında Reuters'a konuşan Türk yetkililer, Taliban'ın güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu söyleyerek, "Güvenliği de Türkiye sağlamalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan'da, IŞİD'in üstlendiği saldırıların ardından Reuters ajansına konuşan iki Türk yetkili, Ankara'nın Kabil Havalimanı misyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Taliban'ın, havalimanının işletilmesi için Türkiye'den teknik destek istemesi hakkında konuşan ismi açıklanmaya yetkililerden biri, "Operasyonu teknik olarak Türkiye gerçekleştirebilir ancak talebimiz, güvenliğin de eski asker, polis veya özel bir şirketten oluşan geniş bir güvenlik ekibi aracılığıyla Türkiye tarafından da sağlanmasıdır" ifadelerini kullandı.

'GÖRÜŞMELER OLUMSUZ ETKİLENDİ'

Yetkili, "Türkiye'nin, güvenliğini Taliban'ın sağladığı bir atmosferde havalimanını işletmesine hevesli değildik ve dünkü saldırılar bunun doğru bir yaklaşım olduğunu gösterdi" dedi. Taliban ile görüşmelerin, Kabil Havalimanı saldırılarından 'olumsuz etkilendiği' aktarıldı.

'TALİBAN'IN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ YETERLİ DEĞİL'

"Güvenlik, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sağlanmayacaksa bile Türkiye tarafından yürütülmelidir" diyen üst düzey yetkililerden biri, Taliban'ın güvenlik önlemlerinin Ankara'nın Kabil Havalimanı'nı işletmesi için yeterli olmadığını belirtti. Yetkili, "Bu çok ciddi bir iş. Güvenliği ve işletmeyi birlikte düşünmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Bugün, Bosna-Hersek ve Karadağ ziyaretleri öncesi basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi yönünde Türkiye'ye teklifte bulunduğunu söylemişti. Erdoğan, şöyle konuşmuştu: "Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok." (DIŞ HABERLER)