Reuters faiz indiriminin perde arkasını yazdı: Erdoğan aylarca Merkez Bankası'nı zorladı

Reuters, Merkez Bankası'nın son faiz indirimini mercek altına altına aldı. Ajansa konuşan kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın indirim için Merkez Bankası'na aylarca baskı yaptığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası'nın (MB) son faiz indirim kararında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rolü Reuters'ın gündemindeydi. Ajans, Erdoğan'ın faiz indirimi ısrarına dikkat çekse de beklenen etkinin yaratılamayacağını vurguladı.  

'KARAR GEREKLİYDİ'

Reuters haber ajansında yer alan analizde Erdoğan'ın faiz indirim kararı için aylarca zorladığı aktarıldı. "Cumhurbaşkanlığına yakın kaynakların Reuters'a söylediğine göre Erdoğan'ın yükselen enflasyonun varlığına karşın kredileri, ihracatı ve istihdamı canlandırmak için -hem topluma açık hem de özel olarak- Merkez Bankası'nı aylarca mali teşvike zorladı" denildi, 'Merkez Bankası'nın Erdoğan'ın baskı uygulayıp uygulamadığına dair yorum yapmaktan kaçındığı' yazıldı.

Metinde isminin gizli kalmasını isteyen kaynağın: "Bu karar ihracata hız kazandırmak, işsizliğe çare istihdam yaratmak ve yeni yatırımların önünü açmak için bu karar gerekliydi" ve "Yine de Cumhurbaşkanlığı'na yakın bir yetkili, risklere ve beklenen eleştirilere rağmen faiz indiriminin buna değdiğini" ifadelerine yer verildi.

'UZMANLAR AYNI FİKİRDE DEĞİL'

Reuters, uzmanların aynı fikirde olmadığından bahsetti. Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu'ndan ekonomi profesörü Selva Demiralp'in görüşünü alan ajans, kendisinin şu sözlerine yer verdi: "Önemli olan ülkenin makroekonomik temelleri ve kırılganlıklarını gözeten uzun soluklu politikalar üretebilmektir. Bu yapıldığı sürece uzun vadeli fiyatlamalar azalan riskleri ve enflasyon beklentilerini göz önünde bulundurur ve faizler aşağı iner" ifadelerini kullandı.

Demiralp, günü kurtarma politikalarının bir süre sonra günü kurtaramayacak hale gelebileceğini kaydetti: "Uzun vadeli sonuçları göz ardı edip günü kurtarmak için eldeki avuçtakini har vurup harman savuran politikalar bir süre sonra kısa vadede de günü kurtaramaz hale gelir. Şu anda Türkiye’de gözlemlediğimiz tam da bu.”

 'EKONOMİK BÜYÜME İTİBARI PASLANDI'

Analizde Türkiye'de Ak Parti'nin parlamento üstünlüğünü kaybedebileceği yorumunu yapan Reuters, 2018 yılındaki döviz kriziyle birlikte Erdoğan'ın alarma geçtiğini yazdı: "Bu, muhafazakar Ak Parti'nin 19 yıllık iktidarı boyunca güçlü ekonomik büyüme ve ev halkı varsıllığıyla ün kazanan Erdoğan'ı alarma geçirdi. Ancak söz konusu itibar birazcık paslandı. Anketler, partiye desteğin 2018 seçimlerindeki yüzde 42,6'dan gerileyerek yüzde %31-33 oranında olduğunu gösteriyor." (DIŞ HABERLER)