Reuters: AB Kıbrıs'ı ikna etmek için Türkiye'yi misillemeyle tehdit edebilir

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye konusundaki tavrı, AB'nin Belarus'a yaptırım kararını engellemeyi sürdürüyor. Reuters'a konuşan bir AB diplomatı, 'ara çözüm' aradıklarını, Kıbrıs'a 'gelecekte Türkiye'ye sert yaptırımlar uygulanabileceği' yönünde bir söz verilerek krizin aşılabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerinin Doğu Akdeniz'i ve Türkiye'ye olası yaptırımları da ele alacağı zirve öncesinde, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Belarus konusundaki 'Türkiye vetosu' sürüyor. Kıbrıs'ın, Doğu Akdeniz'deki enerji faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye karşı sert bir tavır alınmaması halinde Belarus'a yönelik AB yaptırımlarını onaylamamaktaki ısrarı nedeniyle, zirvede kilitlenme bekleniyor.

KIBRISLI DİPLOMAT: MUTLU SON İÇİN İDDİAYA GİRMEZDİM

İki gün sürecek zirve öncesinde Reuters'a konuşan Kıbrıslı bir diplomat, "Belarus dosyasının geçmesine izin vermemiz için, bizim önerilerimiz üzerinde de bir anlaşma sağlanması gerekiyor" dedi. Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades'in zirve öncesinde AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e Lefkoşa'nın pozisyonunu anlattığı söyleyen diplomat, "Avrupa Konseyi zirvesinde uzun bir tartışma yapılacağını sanıyorum. Bu tartışmadan bir sonuç çıkması ihtimalini dışlamıyorum ama mutlu bir son için iddiaya girmezdim" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE MİSİLLEME TEHDİDİ İÇEREN ARA FORMÜL ARANIYOR

Reuters'ın görüştüğü AB diplomatları ise bir 'ara çözüm' arayışı olduğunu söyledi. Buna göre, Kıbrıs'a 'gelecekte Türkiye'ye sert yaptırımlar uygulanabileceği' yönünde bir söz verilerek söz konusu krizin aşılması ihtimali gündemde. İsim vermeden konuşan üst düzey diplomat, "Buradaki fikir, Kıbrıs ve Yunanistan sularında sondaj ve diğer provokasyonlara devam etmesi halinde Türkiye'yi sert misilleme önlemleriyle tehdit etmek" dedi. Diplomat, "Bu [formül], Kıbrıs'a garantiler vermek ve Lefkoşa'yı Belarus yaptırımlarına vetosunu kaldırmaya ikna etme amacı taşıyor" dedi.

AB'nin iki temel gücü olan Almanya ile Fransa'nın da Türkiye'ye yaptırımlar konusunda bölündüğü belirtiliyor. Fransa'nın yaptırım için bastırdığı, Almanya'nın ise buna karşı çıktığı aktarılıyor. Avrupa Birliği, 27 üyesinin tamamının onayı olmadan yaptırım kararı alamıyor. (DIŞ HABERLER)